Relacja wiele do wielu a usuwanie rekordu

0

Szukałem odpowiedzi w tematach ale nigdznie nie znalazłem optymalnej chyba.

Mam baze danych:

Impreza:
-nazwa
-data
-pracownicy

Pracownicy:
-Dane
-Placa

oraz tabele pośredniczącą
Prac_Impr:
ID_pracownika
ID_Imprezy.

I teraz tworze obiekt impreza powiedzmy z data 31 grudnia 2014 roku i dodaje do niej pracownika1 i pracownika2.

teraz w programie mam możliwośc podglądu tej imprezy gdzie się wyświetlają dane imprezy i pracownicy.

Ale pracownika1 zwalniam 10 stycznia kasuje z bazy danych i co teraz z podglądem imprezy z 31grudnia gdzie ten pracownik był?

Czy lepiej nie kasować pracownika z bazy a jedynie jakoś oznaczyć żę zwolniony i nie wyświetlać go w pracownikach dostępnych a jedynie w podgladach starych imprez w których uczestniczył?

0

Czy lepiej nie kasować pracownika z bazy a jedynie jakoś oznaczyć żę zwolniony i nie wyświetlać go w pracownikach dostępnych a jedynie w podgladach starych imprez w których uczestniczył?

Dokładnie

0

Wprowadź sobie nowe pole w tabeli pracowników np. Aktywny i wtedy łatwo to zrobisz jak zresztą sam napisałeś.
Dodatkowo możesz wprowadzić pola z datami od kiedy do kiedy pracuje - pole "do kiedy" powinno akceptować NULL.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1