Łączenie dwóch tabel - i rozpoznawanie z której dane pochodzą

0

Witam, posiadam 2 identyczne tabele z identyczną strukturą ale innymi danymi

Tabela1: id , data, temat, tresc itp.
Tabela2: id, data, temat, tresc itp.

w tabelach tych dane są różne aczkolwiek id może się powtarzać

chciałbym połączyć obie tabele za pomocą polecenia union all an następnie wyświetlić po dacie ostatnie powiedzmy 5 wpisów
mój kod

 $naStronie="5";
$queryy = mysql_query ("SELECT * FROM tabela1 UNION ALL SELECT * FROM media ORDER BY data DESC LIMIT $naStronie "); 
					while($row = mysql_fetch_array($queryy)) 
            {
			    $temat =$row[temat];
                $data = explode ("-", "$row[data]");   
			     $id =$row[id]; 
// i tak dalej ...

mój problem polega na tym że przy prezentacji danych nie wiem jak określić z której tabeli jest pobrane id
taki kod też nie wyrzuca błędu ale nadal nie wiem jak zapytać się w kodzie czy id pochodzi z tabela 1 czy tabela2: $queryy = mysql_query ("SELECT tabela1.* FROM tabela1 as tabela1 UNION ALL SELECT tabela2.* FROM tabela2 as tabela2 ORDER BY data DESC LIMIT $naStronie ");
mam nadzieję że przejrzyście opisałem problem, dziękuję za ewentualne odpowiedzi

0

SELECT 'tabela1' As nazwa_tabeli, t.* FROM tabela1 t UNION ALL SELECT 'media' As nazwa_tabeli, t.* FROM media t

0
fasadin napisał(a):

jezeli masz taka sama strukture w dwoch tabelach, to jest cos baaardzo zle.

A co może być źle w takich samych strukturach 2 tabel
Tabela1 dajmy na to: newsy z kraju, tabela2: newsy z zagranicy, dla przykładu, tabele takie same a jednak inne

0
Marcin.Miga napisał(a):

SELECT 'tabela1' As nazwa_tabeli, t.* FROM tabela1 t UNION ALL SELECT 'media' As nazwa_tabeli, t.* FROM media t

Działa ten zapis w moim przypadku dokładnie tak: $query = mysql_query ("SELECT 'news' As nazwa_tabeli, t.* FROM news t UNION ALL SELECT 'media' As nazwa_tabeli, t.* FROM media t ORDER BY data DESC LIMIT $naStronie");
ale tak chyba nie pociągnę dalej kodu w php, po prostu nie pisałem bardziej złożonych zapytań do bazy

Jeśli ktoś jeszcze coś może dorzucić będę wdzięczny

0
chem napisał(a):
fasadin napisał(a):

jezeli masz taka sama strukture w dwoch tabelach, to jest cos baaardzo zle.

A co może być źle w takich samych strukturach 2 tabel
Tabela1 dajmy na to: newsy z kraju, tabela2: newsy z zagranicy, dla przykładu, tabele takie same a jednak inne

Co zlego? Wszystko. Wystarczy dodać typ (1 - newsy z kraju, 2 - newsy z zagranicy, 3 - newsy z Marsa, 4 - newsy z Alfa Centauri, 5 - newsy z Mordoru) i problem wielu tabel się rozwiązuje...

0
Marcin.Miga napisał(a):
chem napisał(a):
fasadin napisał(a):

jezeli masz taka sama strukture w dwoch tabelach, to jest cos baaardzo zle.

A co może być źle w takich samych strukturach 2 tabel
Tabela1 dajmy na to: newsy z kraju, tabela2: newsy z zagranicy, dla przykładu, tabele takie same a jednak inne

Co zlego? Wszystko. Wystarczy dodać typ (1 - newsy z kraju, 2 - newsy z zagranicy, 3 - newsy z Marsa, 4 - newsy z Alfa Centauri, 5 - newsy z Mordoru) i problem wielu tabel się rozwiązuje...

Typ to znaczy dodać kolumnę w każdej z tabel nazwaną np: typ, - sformatowaną jako ustawienia domyślne zdefiniowana następująco: i tu np. 1 dla - newsy z kraju, 2 dla - newsy z zagranicy . O to chodzi?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1