Kodowanie kolumny w Oracle 9

0

Cześć,

Nie wiem czy temat był, ponieważ otrzymuję "Uuupps... spokojnie, to tylko awaria!" podczas wyszukiwania.

Jeżeli tworzę nową tabelę z kolumną nvarchar2(100) to prawidłowo następuje zapis znaków w utf8. Jednak dla wykonania alter table add column X nvarchar2(100).. pojawiają się znaki ?????

0

a klient, którym podglądasz/dodajesz dane obsługuje UTFa?

0
abrakadaber napisał(a):

a klient, którym podglądasz/dodajesz dane obsługuje UTFa?

Obsługuje (SQLDeveloper). Zresztą w pierwszym wypadku wstawia znaki prawidłowo. Dla jasności, w bazie ustawiono nls_database_parameters na AL16UTF16

próbowałem też dodać w konfiguracji:

AddVMOption -Doracle.jdbc.defaultNChar=true 
AddVMOption -Doracle.jdbc.convertNcharLiterals=true

jednak nic to nie zmienia. Dziwi mnie dlaczego przy tworzeniu tabeli jest ok, a przy modyfikacji już nie.

0

zobacz sobie ddl obu tabel i porównaj, czy są jakieś różnice

0

w tej nie działa:

LOGGING 
TABLESPACE "MSAD" 
PCTFREE 10 
PCTUSED 40 
INITRANS 1 
MAXTRANS 255 
STORAGE 
( 
  INITIAL 65536 
  NEXT 2097152 
  MINEXTENTS 1 
  MAXEXTENTS 2147483645 
  PCTINCREASE 0 
  FREELISTS 1 
  FREELIST GROUPS 1 
  BUFFER_POOL DEFAULT 
);

tutaj jest ok:

LOGGING 
TABLESPACE "USERS" 
PCTFREE 10 
INITRANS 1 
MAXTRANS 255 
STORAGE 
( 
  INITIAL 65536 
  MINEXTENTS 1 
  MAXEXTENTS 2147483645 
  BUFFER_POOL DEFAULT 
);
0

nie ddl tablespace tylko tych dwóch tabel

0

To jest właśnie ddl tabel.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1