Problem z napisanie Kwerendy

0

Cześć,

[ MS SQL 2005]

Mam problem z napisałem zapytania, które dla danych :

Ogórek 10
Ogórek 11
Ogórek 14
Ogórek 15
Orzeszek 12
Orzeszek 13
Orzeszek 14
Marchewka 11

Zwróci NAZWĘ i najmniejszą LICZBĘ w podgrupie grupie liczb różniących się o 1 w danej grupie NAZW.
Inaczej mówiąc, dla każdej NAZWY mam zwrócić LICZBĘ, dla której nie istnieje liczba o 1 mniejsza. (Nie wiem czy pisze jasno więc najprościej podam wynik).

Zapytanie powinno zwrócić :

Ogórek 10
Ogórek 14
Orzeszek 12
Marchewka 11

Nie mogę używać konstrukcji tyli NOT IN. Powinno to być zapisane przy pomocy JOINów (najlepiej bez podzapytań).

Proszę Was o pomoc !

MS SQL 2005

1

Zakładając, że tabela ma dwa pola nazwa i numer i nazywa się tab:

select
	t1.*
from 
	tab t1
	left join tab t2 on t1.nazwa=t2.nazwa and t1.numer=t2.numer+1
where
	t2.nazwa is null 
0

Dzięki wielkie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1