{Oracle] wyswietlic dane po update command

0

Witam serdecznie, prejde do sedna
Mam program z baza oraclowa (zreszta oracle forms) i musze tam zmigrowac dane, (aplikacje napisalem) ale... znalazlem tabele i 1 konkretne pole które musze updatowac, przez komende UPDATE pisana z tzw palca bez problemu wstawiam zmiane i ja potem wyswietla, problem jest w samym programie bo czekam i dalej wyswietla sie stara wartosc, co moze byc przyczyna???

0

Nie wiem czy do końca zrozumiałem, ale po update a przed ponownym wczytaniem do formsa użyj procedury post.

0

hmmm w kod aplikacji nie mam wgadu, jedynie uprawnienia do bazy i musze aplikacja która sobie napisałem updatowac tam paredziesiat pol 1 tabeli, zaden klucz tylko pole tekstu i w bazie jest ok, ale w formsie wyswietla sie stara wartosc

0

Jak już zatwierdzisz transakcję, to trzeba odświeżyć zapytanie w programie, żeby pobrał on zmienioną wartość z bazy.

0
zdesperowanyReksio napisał(a)

hmmm w kod aplikacji nie mam wgadu, jedynie uprawnienia do bazy i musze aplikacja która sobie napisałem updatowac tam paredziesiat pol 1 tabeli, zaden klucz tylko pole tekstu i w bazie jest ok, ale w formsie wyswietla sie stara wartosc

Nie rozumiem. Z jednej strony piszesz, ze nie masz wgladu w kod aplikacji, z drugiej, ze aplikacje sobie napisales. Rozumiem, ze sa dwie rozne aplikacje dzialajace na jednej tabeli ?
Jesli UPDATE tabeli robisz bezposrednio np. przy ucyciu SQL*Plus musisz zatwierdzic transakcje, i tak jak napisal kolega wyzej, w formsach przejsc do danego bloku i wykonac zapytanie (na gorze z menu wybrac zapytanie -> wykonaj).
Jesli piszesz swoja aplikacje w formsach, i masz w jakims triggerze (np. po nacisnieciu przycisku) czystego sqlowego update'a tabeli, musisz na koncu (raz wystarczy) uzyc polecenia 'standard.commit'. Potem mozesz oczywiscie przejsc do danego bloku instrukcja go_block lub go_item, i dac execute_query.
Przy zapisywaniu zmian na podstawie danych wprowadzonych w pola tekstowe w bloku powiazanym z tabela, uzywasz 'commit'.
Jakby nie patrzec, za kazdym razem nalezy wykonac zapytanie, aby uaktualnic wyswietlane dane.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1