[mysql] różnicędzy between a x>= 1 and x<=9

0

witajcie
zastanawiam się, który z poniższych zapisów jest najwydajniejszy i czy można to poprzeć jakąś teorią dokumentacją, czymkolwiek a nie tylko sprawdzaniem zapytania w mysql

SELECT typ FROM map where x between 1 and 9 and y between 1 and 9

SELECT typ FROM map where x >= 1 and x <= 9 and y >= 1 and y <= 9

w jaki sposób najszybciej to pobrać, dla mnie liczy się każdy ułamek sekundy :D

0

a przetestować nie łaska

0

W MSSQL nie ma różnicy, ponieważ silnik i tak zamienia BETWEEN na dwa porównania. W MySQL prawdopodobnie jest tak samo.

0

a przetestować nie łaska

a nie łaska czytać ze zrozumieniem?
napisałem

czymkolwiek a nie tylko sprawdzaniem zapytania w mysql

to chyba wskazuje na to, że testowałem? ;]

AdamPL, dzięki za informacje, ale czy to nie wskazuje jakoby na to, że between musi być wolniejszy bo interpreter musi zamienić znaki na schemat z >= i <= ?

0

tak jak napisał Misiekd: sprawdź, tylko tym razem sam zrób to ze zrozumieniem: zobacz, jak wygląda plan wykonania zapytania, tam czarno na białym będziesz mieć wszystkie różnice w wykonaniu obu sqlek.

0

between musi być wolniejszy bo interpreter musi zamienić znaki na schemat z >= i <= ?
Nawet jeśli tak robi ( nie wiem ;) ), to zamiana wykonywana jest tylko raz, przed wykonaniem zapytania z >= i <=. Ile to trwa? Podejrzewam, że parę mikrosekund. Cóż to jest...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1