Laczenie wynikow z dwoch baz

0

Witam, mam następujący problem. Mam w swojej bazie dwie tabele:

Tabela1 - Miejscowości

|---id---|---nazwa---|
1 Gdańsk
2 Warszawa

Tabela2 - Transport

|---id---|---id_skad---|---id_dokad---|
1 1 2

Teraz pytanie brzmi jak pobrać wynik z bazy, żeby otrzymać coś takiego:

Tabela3 Wynik

|---id---|---id_skad---|---id_dokad---|---nazwa_skad---|---nazwa_dokad---|
1 1 2 Gdansk Warszawa

Z góry dzięki za wszelką pomoc.

0
SELECT t2.id, t2.id_skad, t2.id_dokad, t1a.nazwa nazwa_skad, t1b.nazwa nazwa_dokad FROM tabela2 t2 LEFT JOIN tabela1 t1a ON (t2.id_skad=t1a.id) LEFT JOIN tabela1 t1b ON (t2.id_dokad=t1b.id)

Pozdrawiam
Paweł Dmitruk

0

A mógłbym prosić o bardziej czytelne sformułowanie zapytania, żebym wiedział jakie pola powinienem zamienić na odpowiedniki w swojej bazie.

Pozdrawiam

0

Ok, już sobie poradziłem.

Wielkie dzięki pawed!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1