[Firebird] Tworzenie bazy danych bez ISQL

Odpowiedz Nowy wątek
KarolB
2010-02-16 13:41
KarolB
0

Witam!

Korzystam z serwera Firebird i oczywiście wiem jak utworzyć nową bazę danych posługując się programem ISQL.

Piszę własny program, który łączy się do takiej bazy i na niej pracuje. Chciałbym jednak w tym własnym programie stworzyć funkcję "Utwórz nową bazę". I nie wiem jak to zrobić. Ponieważ aby się połączyć do Firebird-a... muszę od razu podać nazwę bazy (plik), a przecież jej jeszcze nie ma. Dopiero chcę ją zrobić.

W związku z tym mam pytanie. Czy znacie jakąś metodę by utworzyć NOWĄ bazę danych bez użycia ISQL? Chodzi mi o to, czy da się jakoś "połączyć" z serwerem Firebird (tak jak to robi ISQL) i wydać zapytanie CREATE DATABASE itd.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozostało 580 znaków

ilo
2010-02-16 14:35
ilo

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

Nie wiem w czym Ty piszesz. Ja w BDS 2006 korzystam z TIBScript. Działa bez podawania nazwy pliku bazy danych. Jak Cię to interesuje mogę napisać więcej.

Pozostało 580 znaków

2010-02-16 19:39

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

http://www.destructor.de/firebird/isql.htm

Pozostało 580 znaków

2010-02-16 19:54

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Ilo gdzie byłaś jak Cię nie było :p. Tak nas zostawić ... Wstydź się :)

A co do pytania to można i tak http://groups.google.pl/group[...]read/thread/f7ecd1eb57ee44eb/


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2010-02-16 19:58

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0
Misiekd napisał(a)

Ilo gdzie byłaś jak Cię nie było :p

Grała w Menelgame?

Pozostało 580 znaków

ilo
2010-02-16 21:53
ilo

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

Hehe, od miesięcy nie gram. :P

@Misiekd: Zaglądam tu często, ale raczej po cichutku, anonimowo. Nie mogłabym zostawić takich fajnych facetów, których rady tyle razy mi pomogły. :) W sumie to ostatnio sama miałam problem z Firebirdem, ale dopiero w dokumentacji doczytałam, że to błąd bazy :)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0