zastosowanie fcji count w zapytaniach SQL w Access

0

Witam.

Chciałbym się zapytać jak zastosować funkcję count w zapytaniach SQL w MSAccess

mam tabelę w której mam kolumnę "liczby" i tam mam 10 rekordów takich jak
1
2
2
3
3
3
4
4
4
4

czyli 1 występuje raz , 2ka dwa razy 3ka trzy razy i 4ka cztery razy chciałbym zastosować zapytanie żeby wyświetliło mi wyniki i pogrupowało te liczby i napisało obok ile razy wystąpiła dana liczba czyli wyglądałoby to tak:

1 1raz
2 2razy
3 3razy
4 4razy

czy coś w tym rodzaju

wpisałem coś takiego SELECT count(liczby) FROM tabela1 ORDER BY liczby ale zliczyło mi tylko ile jest wszystkich rekordów i wyrzuciło że "10" jak zrobić to o co mi chodzi ?

0

witam
zastosowałem coś takiego

SELECT liczby, count(liczby) AS Ile
FROM Table1
GROUP BY liczby;

i zadziałało ale teraz mam następny problem chciałbym żeby wyświetlał tylko te grupy rekordów które występują więcej niż 2 razy , zastosowałem coś takiego

SELECT liczby, count(liczby) AS Ile
FROM Table1
WHERE Ile>1
GROUP BY liczby;

ale nie działa :(

0

poczytaj o having

0

Poczytaj o HAVING :)

@up - wyjąłeś mi to z ust :D

0

znalazłem na necie i w jakimś kursie przykład dokładnie odpowiadający temu czego chcę ale to nie działa

SELECT Nr_rej, count(Nr_rej) AS ile
FROM Tabela1
GROUP BY Nr_rej
HEVING count(Nr_rej)>1;

wyskakuje błąd

Syntax error (missing operator) in query expression 'Nr_rej
HEVING count(Nr_rej)>1;

wszędzie przykłady są podobne i tam chodzi pewnie to jakiś mały błąd ale u mnie nie działa

0

a przykład znalazłem taki

SELECT Tytuł, Count(Tytuł) as Total FROM Pracownicy WHERE Region = 'Rzeszów' GROUP BY Tytuł HAVING Count(Tytuł) > 1;
0

Sprobuj tak

SELECT Nr_rej, count(Nr_rej) AS ile
FROM Tabela1
GROUP BY Nr_rej
HAVING count(*)>1;

albo tak

SELECT Nr_rej, count(Nr_rej) AS ile
FROM Tabela1
GROUP BY Nr_rej
HAVING ile > 1;
0

dzięki :)

SELECT Nr_rej, count(Nr_rej) AS ile
FROM Tabela1
GROUP BY Nr_rej
HAVING count(*)>1;

działa

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1