[MSSQL] select bez powtórzeń

0

Witam serdecznie, pisze aplikacje która ma mi pomóc w pracy (z zawodu jestem dentystą, programowanie to hobby) i mam problem (proszę o pomoc), bo chce z TABELI PRZEGLĄD

idPrzeglad PK
idOsoba FK
zab
opis
higiena
kamien
data

wyciągnąć SELECTEM cos takiego

np dla pacjenta o id = 1 wycianac poszczególne daty przeglądu bez powtórzeń.

Dane z zapytania chce podłączyć pod DataGridView (C#) i po kliknięciu w date w następnym gridzie wyswietlic które zeby były robione jesli data równa się tej w która klikne oraz danej osobie(z tym sobie poradze, napisałem czysto poglądowo).

Bardzo proszę o pomoc w napisaniu 1-ego SELECTA

0

Jesli dobrze zrozumialem to chodzi o :

SELECT DISTINCT data FROM przeglad WHERE idOsoboa = ...;

0

Tak, właśnie o to chodzi, dziękuje DO ZAMKNIĘCIA

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1