problem ze stuktura bazy

0

Witam stawiam pierwsze kroki jeśli chodzi o bazy danych moim obecnym zadaniem jest uworzenie bazy z min 10tabelami...Wszytko niby mam rozpisane itd ale mam problem

fragment bazy:
tabela 1:

nauczyciele
id_nauczyciela
id_danych
id_przedmiotu

tabela 2

przedmioty
id_przedmiotu
nazwa

teraz pytanie jak w bazie umiesicic informacje ze pzrykladowy nauczyciel Zenon Kula uczy 2 przedmiotow?? (są jakeis tablice może jak np. w Javie?) jedyne co mi przychodiz do glowy to 2wiersze w ktorych rozni sie tylko pole id_przedmiotu ale co w takim wypadku z id_nauczyciela...? Chyba że koneiczne jest wprowadzenie dodatkowej tabeli ktoras powiaze te informacje... czekam na propozycje z gory dzieki

0
ljuboja86 napisał(a)

Chyba że koneiczne jest wprowadzenie dodatkowej tabeli ktoras powiaze te informacje...

Dokładnie tak. Takich tabel pomocniczych używa się w celu likwidacji relacji wiele do wielu, których przecież w bazie być nie może - tak jak w tym przypadku.

Po prostu trzeba dodać tabelę

Nauczyciele_przedmioty

id_nauczyciela
id_przedmiotu
...

0

czyli dobrze myślałem a jeszcze jedno bo robię ta baze w MS SQL tam relacje sie jakoś koduje czy relacja jets takim logicznym powiazaniem ktore jest obrazowane na diagramie bazy??

0

Klucze obce na przyklad.

0

ok panowie dzięki za pomoc idze dzialac

0

W diagramie bazy sobie można wszystko ładnie wyklikać :)

A i tak wszystkie obiekty bazy danych, także klucze można tworzyć używając określonych poleceń SQL.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1