projekt w SQL Server 2000

0

Cześć wszystkim forumowiczom :-)

Jako,że się niektórym uczącym na wyższych uczelniach skończyły zajęcia tak ja mam jeszcze parę spraw na głowie.Mam do napisania projekt z baz danych odnośnie serwisu komputerowego.Tabele już mam potworzone.A oto jak to wygląda:

DROP TABLE Pracownicy;
CREATE TABLE Pracownicy(
id_pracownika INT NOT NULL PRIMARY KEY,
imię VARCHAR(15)collate SQL_Polish_Cp1250_CS_AS NULL,
nazwisko VARCHAR(18),
specjalność VARCHAR(20),
wykształcenie VARCHAR(15),
) ON [PRIMARY]
GO

DROP TABLE Ewidencja_zgłoszeń;
CREATE TABLE Ewidencja_zgłoszeń(
id_zgłoszenia INT NOT NULL PRIMARY KEY,
id_pracownika INT,
id_sprzętu INT,
nr_seryjny_sprzętu VARCHAR(15),
data_przyjęcia_zgłoszenia SMALLDATETIME,
id_klienta INT,
rodzaj_uszkodzenia VARCHAR,
rodzaj_usługi VARCHAR,
planowany_termin_oddania SMALLDATETIME,
opis_czynności VARCHAR,
cena_usługi DECIMAL(6,2),
data_zakończenia DATETIME,
nr_faktury VARCHAR(15),
) ON [PRIMARY]
GO

DROP TABLE KLienci;
CREATE TABLE KLienci(
id_klienta INT NOT NULL PRIMARY KEY,
nazwa_skrócona VARCHAR(50),
nazwa_pełna VARCHAR(50),
miasto VARCHAR(30),
ulica VARCHAR(18),
kod_pocztowy VARCHAR(5),
nr_rachunku_bankowego VARCHAR(26),
nr_NIP INT,
) ON [PRIMARY]
GO

DROP TABLE Sprzęt;
CREATE TABLE Sprzęt(
id_sprzętu INT NOT NULL PRIMARY KEY,
nr_seryjny_sprzętu VARCHAR(15),
producent VARCHAR(50),
rok_produkcji DECIMAL(4),
) ON [PRIMARY]
GO

DROP TABLE Rodzaj_usługi;
CREATE TABLE Rodzaj_usługi(
id_usługi VARCHAR(50)NOT NULL PRIMARY KEY,
nazwa_usługi VARCHAR(50),
typ_sprzętu VARCHAR(30),
części_zamienne VARCHAR(100),
części_oryginalne VARCHAR(100),
producent_części VARCHAR(50),
) ON [PRIMARY]
GO

DROP TABLE Szczegóły_usługi;
CREATE TABLE Szczegóły_usługi(
id_czyności VARCHAR NOT NULL PRIMARY KEY,
skrócony_opis TEXT,
rodzaj_uszkodzenia VARCHAR(150),
sposób_rozwiązania VARCHAR(100),
) ON [PRIMARY]
GO

DROP TABLE Karta_serwisowa;
CREATE TABLE Karta_serwisowa(
id_zgłoszenia INT,
id_sprzętu INT NOT NULL PRIMARY KEY ,
nr_seryjny_sprzętu VARCHAR(15),
id_usługi VARCHAR(50),
sposób_rozwiązania VARCHAR(100),
data_przyjęcia_zgłoszenia SMALLDATETIME,
cena_usługi DECIMAL(6,2),
) ON [PRIMARY]
GO

Funkcje drop musiałem wstawić ponieważ program wywalił mi,że już takie tabele istniały w bazie danych.Ale nie o to głownie mi chodzi.Prosiłbym bardzo o pomoc w związku z łączeniem odpowiednich rekordów w tabelach z innymi.Czuję,że sobie z tym nie poradze a do niedzieli 6 lipca już niewiele czasu.
Oto jakie są powiązania:

TABELE: PRACOWNICY-EWIDENCJA ZGłOSZEN
id_pracownika-id_pracownika

             EWIDENCJA ZGłOZEN-SPRZET
             id_sprzętu-id_sprzętu

             EWIDENCJA ZGLOSZEN-SZCZEGOLY USLUGI
            rodzaj_uszkodzenia-rodzaj_uszkodzenia
            opis_czynności-id_czynności

             EWIDENCJA ZGLOSZEN-RODZAJ USLUGI
             rodzaj_uslugi-id_uslugi

             EWIDENCJA ZGLOSZEN-KARTA SERWISOWA
             id_zgloszenia-id_zgloszenia
             nr_seryjny_sprzetu-nr_seryjny_sprzetu
             data_przyjecia_zgloszenia-data_przyjecia_zgloszenia
             cena_uslugi-cena_uslugi

            EWIDENCJA ZGLOSZEN-KLIENCI
            id_klienta-id_klienta

            RODZAJ USLUGI-KARTA SERWISOWA
            id_uslugi-id_uslugi

            SPRZET-KARTA SERWISOWA
            id_sprzetu-id_sprzetu
            nr_seryjny_sprzetu-nr_seryjny_sprzetu

            SZCZEGOLY USLUGI-KARTA SERWISOWA
            sposob_rozwiazania-sposob_rozwiazania

Mam nadzieję że to będzie pomocne.Trzeba powiązać te rekordy ze sobą.Proszę też o wstawienie przykładowych rekordów do poszczególnych tabel i w miarę możliwości umieszczenie ich w pliku
txt.Ciemny jestem trochę z tym dlatego proszę o wyrozumiałość.Liczę na waszą pomoc.na pewno to się kiedyś komuś może przydać.Z góry dziękuję

0
Ark1986 napisał(a)

Funkcje drop musiałem wstawić ponieważ program wywalił mi,że już takie tabele istniały w bazie danych.

A nie prościej zamiast DROP Table i CREATE Table napisać ALTER Table?

0

W sumie to i prościej by było jak się coś ktoś zna na funkcjach.Natomiast ja pisałem z pomocą kolegi,który podrzucił mi taki pomysł.Ale nadal aktualne pytanie odnośnie pomocy w napisaniu przykładowych zapytań oraz powiązań między tabelami.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1