[ORACLE] Check

0

CHECK(kod_pocztowy LIKE '[0-9][0-9]-[0-9][0-9][0-9]')

W/w kod poprawnie działa w MS SQL ale już w Oracle nie, niegdzie nie mogłem znaleŹć jak coś takiego zrobić w ORacle 10g Może ktoś z was mi pomoże będe wdzieczny. Pozdrawiam i licze na waszą wiedzę.

0

Oracle z operatorem LIKE nie pozwala na użycie wyrażeń regularnych, a jedynie znaków wieloznacznych (% oraz _). Jeśli masz zainstalowaną w Oracle obsługę wyrażeń regularnych, możesz wykorzystać funkcję REGEXP_LIKE.

Dodam, że w 10g domyślnie jest ona instalowana.

0

Dzięki za podpowiedź poatrze sobie z tymi wyrażeniami regularnymi :) teraz mam inny problem ponieważ chce dodać nowego użytkownika creATE user kamil identified by avocado;
grant select on ADRES to kamil;
grant create session to kamil;

 i niestety pojawia się tutaj problem z tym ze zaloguje sie na użytkownika kamil i nie moge wykonać Select ponieważ mi wywala błąd że tabela adres nie istnieje nie wiem co co chodzi z góry dzięki za pomoc. 

Pozdrawiam!
0
tomii napisał(a)

Dzięki za podpowiedź poatrze sobie z tymi wyrażeniami regularnymi :) teraz mam inny problem ponieważ chce dodać nowego użytkownika creATE user kamil identified by avocado;
grant select on ADRES to kamil;
grant create session to kamil;

 i niestety pojawia się tutaj problem z tym ze zaloguje sie na użytkownika kamil i nie moge wykonać Select ponieważ mi wywala błąd że tabela adres nie istnieje nie wiem co co chodzi z góry dzięki za pomoc. 
> 
> Pozdrawiam!


Czy tabela ADRES istnieje w schemacie użytkownika kamil? Jeśli nie to utwórz synonym publiczny do tej tabelki lub utwórz synonim w schemacie użytkownika kamil.

Np. po zalogowaniu na użytkownika kamil wykonaj: create synonym adres for innyuser.adres (o ile adres znajduje się w schemacie innego użytkownika) lub create public synonym adres for user.adres

pzdr,
0

Wiam! Z tymi synonimami działa ale nie tak jak bym chciał. Mam program PL/SQL developer i tam w menu moge podlgądnąć tabele i tabel do których ma uprawnienia select dany użytkownik nie widzia tam jak się na niego zaloguje nie wiem dlaczego :/

Pozdrawiam!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1