Formatowanie danych

0

Witajcie,

Proszę o pomoc. Mam taką tabelę:
wartosc_A czas
928383 773666335
929746 987737787
itd.

Mam też funkcję, która przerabia wartosc_A wg swojego algorytmu do innej wartosci.

Jak zrobić, aby wybierając "SELECT wartosc_A, czas FROM tabela" liczby z columny wartosc_A przybrały postać już po przekonwertowaniu ich przez moją funkcję?

I drugie pytanie: podobnie jw. tyle, że jak zrobić, aby unixowy czas z kolumny "czas" został wyświetlony w wersji np. 2007-12-20 14:00?

Maciek

0

odnośnie pierwszego - NIE DA SIĘ. Jak instrukcja wyboru z bazy może pobrać dane już przekonwertowane? Najpierw pobierz potem przekowertuj.

drugi problem: jeżeli masz w bazie czas jako timestamp, to też MUSISZ go przekonwertować w aplikacji. Każdy język ma funkcje daty i czasu które konwertują z TIMESTAMP na bardziej czytelne formaty

Nie piszesz w jakim języku jest aplikacja, to jak Ci ma ktoś pomóc?

0

A rzeczywiście nie napisałem, co i jak. A więc - Delphi, baza MSSQL 2005 Express, komponenty ADO i DBGrid. Napisz, jeśli możesz, jak to przekonwertować (funkcje mam tylko nie wiem, w jaki sposób podmienić dane w DBGrid).

Maciek

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1