Dodanie aktualnej daty/godziny - Timestamp w interbase

Odpowiedz Nowy wątek
2007-10-21 17:19
dAb
0

Witam

Mam baze Interbase/firebird jedno z pól to data_dodania typu - timestamp, jak pobrać aktualną godzinę/datę z zegara systemowego w Delphi? U mnie to parametr P15 który wykorzystuje w instrukcji INSERT, czy to bedzie tak wyglądać?

ParamByName('P15').AsDateTime:=??????

Czy moze jest jakis sposób żeby baza danych sama uzupełniała to pole podczas INSERT podobnie jak numerowanie za pomoca autoinc i trigger'a??

Pozostało 580 znaków

2007-10-21 19:08
0

Now i nie ma to nic wspólnego z bazami danych, ba nawet do newbe się nie nadaje...


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2007-10-21 20:34
dAb
0

Zapytałem w dziale z bazami gdyż nalazłem informacje że w MySQL:

TIMESTAMP - Data i czas liczony od początku epoki systemu UNIX, 1970-01-01 00:00:00, do momentu kiedy 32-bitowe pole przechowujące liczbę sekund, jaka upłynęła od tej daty ulegnie przepełnieniu w roku 2037. Jeśli polu temu nie została nadana wartość przez wyrażenie INSERT lub UPDATE, domyślnie otrzyma ono wartość daty bieżącej.
Nie wiedziałem czy taka opcja jest dostępna w inerbase/firebird

EDIT...

Już poradziłem sobie trzeba zapisać to tak:
ParamByName('P15').AsDateTime:=now();

PS. Jak post nie pasuje do tego działu to przeniesieście lub usunie ten post.

Pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2007-10-21 20:58
0
  1. Co ma mysql do IB?
  2. "Jednak po dopisaniu rekordu w mojej bez tej danej pole ciągle jest puste. (czy takiej opcji w firebird nie ma??)" bez kodu to można co najwyżej powróżyć
  3. Większość ludzi pola takie jak data_utworzenia, data_aktualizacji, data_usunięcia itp ustawia automatycznie, tzn triggerem lub odpowiednio ustawiając wartość default dla pola. W IB trigger będzie wyglądał np. tak
SET TERM ^ ;

CREATE TRIGGER TEST_BI FOR TEST
ACTIVE BEFORE INSERT POSITION 0
AS
BEGIN
    NEW.data = CURRENT_TIMESTAMP;
END^

SET TERM ; ^

- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2007-10-21 21:09
dAb
0
dAb napisał(a)

Czy moze jest jakis sposób żeby baza danych sama uzupełniała to pole podczas INSERT podobnie jak numerowanie za pomoca autoinc i trigger'a??

I to jest odpowiedź na moje pytanie - juz sprawdziłem działa ten trigger :)
Dzięki

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0