[Mysql]Pobieranie rekordow gdzie 1 komorka sie nie powtarza

0

Witam mam kłopot. Jak poprzez zapytanie pobrac wszystkie dane gdzie komorka np id sie nie powtarza . To znaczy mam takie coś
+----------+-----+---------------------+
| nazwa | ile | ... iles komorek |
+----------+-----+---------------------+
| lolek 1 | 4 | |
| lolek 2 | 2 | |
| lolek 5 | 2 | |
| lolek 1 | 2 | |
| lolek 2 | 6 | |
| lolek 5 | 8 | |
+----------+-----+----------------------+
I jak tu zrobic by było
lolek 1
lolek 2
lolek 5
Wiem ze jest DISTINCT, ale trzeba wypisywac wszystkie komorki
Mi chodzi cos w tym stylu
SELECT * FROM tabela WHERE DISTINCT(komorka) ; tylko porawne

0

Użyj HAVING. Coś w deseń:

select * from tabela group by nazwa having nazwa = 0 order by nazwa;
0

Od razu miło! Dzięki Coldpeer.... szkoda ze o tym w książce nie było :(. Pozdro
Ale jest jeszcze 1 problem. Mam
SELECT *
FROM artykuly GROUP BY ids HAVING ids = 0
ORDER BY id DESC
LIMIT 10
W tym jest problem, ze HAVING wykonuje się przed sortowaniem. To znaczy.
Powiedzmy ze wykonuje kod:

SELECT *
FROM artykuly GROUP BY ids HAVING ids = 0
ORDER BY id DESC
LIMIT 3

i w bazie mam
id| ids
1 tekst1
2 tekst2
3 tekst3
4 tekst4
5 tekst1
6 tekst1

Jak wykonuje te zapytanie to mam wynik
tekst2
tekst3
tekst4
A chciałbym
tekst3
tekst4
tekst1
Jak z tej sytuacji wybrnąc?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1