[FB] Sumowanie tabel - aliasów

0

Cześć, mam Firebird 2.0

I kwestia jest taka - mam 2 kolumny - sumy i chcę uzyskać ich sumę, robię to tak:

[code]
select sum(p.brutto_sprz) as brutto_towary,
sum(p2.brutto_sprz) as brutto_uslugi,
(brutto_towary+brutto_uslugi) as overall
[/code]

jednak dostaję błąd:
Column does not belong to referenced table.
Dynamic SQL Error.
SQL error code = -206.
Column unknown.
BRUTTO_TOWARY.

Jak je posumować oprócz: (sum(p.brutto_sprz)+sum(p2.brutto_sprz)) ?

0

a co Ci się nie podoba w (sum(p.brutto_sprz)+sum(p2.brutto_sprz)) ??

0
Misiekd napisał(a)

a co Ci się nie podoba w (sum(p.brutto_sprz)+sum(p2.brutto_sprz)) ??

Kilka rzeczy.
Po 1: z tego, co mi się wydaje, to będzie sumowało się jeszcze raz.
Po 2, czasem dostaję nulle, a coś + null = null, wobec tego muszę jeszcze zastosować case'y.

W związku z powyższym wykonuję 4, czy 5 takich samych operacji :/

0
  1. liczy tylko raz - az tak glupi nie jest :p
  2. to jak masz gdzies null to cale sumowanie nie ma sensu bo masz nieprawdziwe wartosci - daj default na 0 a dotychczasowe nulle zastap 0 i juz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1