Microsoft SQL Server - nazwa instancji baz danych?

Odpowiedz Nowy wątek
ziomek XXL
2007-01-12 22:38
ziomek XXL
0

Zainstalowałem Microsoft SQL Server, a później Microsoft SQL Server Management Studio Express.
I muszę wpisać nazwę kompa (to znam ) i nazwę instancji serwera baz danych - co to jest? Co mam podac w tym miejscu?

Pozostało 580 znaków

2007-01-13 02:02

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Serwer moze miec kilka instancji, czyli powiedzmy kilka roznych serwerow na jednym kompie. Nazwe instancji sprawdz sobie w katalogu: Program Files/Microsoft SQL Server/MSSQL$nazwaInstancji. Jezeli jest samo MSSQL, to nazwa instancji jest pusta - czyli adresem serwera jest samo (local).


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

ziomek XXL
2007-01-13 09:27
ziomek XXL
0

U mnie jest w katalogu Microsoft SQL Server katalog 90 :/
To co jest grane?

Pozostało 580 znaków

2007-01-13 14:28

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Jezeli jest tylko ten katalog to albo serwer sie nie zainstalowal albo instalowales w innym miejscu. Wejdz sobie w uslugi (domyslam sie, ze XP) i sprawdz po pierwsze czy usluga mssql dziala. Pozniej uruchom service managera z mssql i zobacz jak sie nazywa instancja.


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

ziomek XXL
2007-01-13 16:19
ziomek XXL
0

A gdzie są te usługi?

Pozostało 580 znaków

2007-01-13 18:25

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Start/Uruchom/services.msc albo Panel Sterowania/Narzedzia administracyjne/uslugi


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

ziomek XXL
2007-01-13 21:36
ziomek XXL
0

Nie mam w usługach mssql... :( co mam robić?

Pozostało 580 znaków

2007-01-13 22:42

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Jestes pewien, ze poprawnie zainstalowales serwer? Ktora wersja mssql?


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

ziomek XXL
2007-01-14 10:06
ziomek XXL
0

6.0

Pozostało 580 znaków

2007-01-14 12:06

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

No to przyznam, ze niewiele poradze, bo tej wersji nie znam - ja zaczalem od 2000. A czemu 6.0?
Sprawdz jeszcze w procesach (ctrl+alt+del) czy w ogole dziala proces serwera. Jezeli instalowales wszystko domyslnie to nazwa instancji bedzie pusta, czyli w stringu do polaczenia daj tylko '(local)' albo 'localhost'.


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0