[MySql] Problem z polskimi znakami

Odpowiedz Nowy wątek
2006-12-14 22:46
0

Chodzi o Turbo Delphi .NET i MySql 5.0. W bazie danych są rekordy z polskimi znakami. Tabele są ustawione na Latin 2 ale jak pobieram rekordy do komponentów jak np. TListView to zamiast polkich liter mam znak ?. [???] [???] . Zmieniałem właściwości charset komponenetów na EASTEUROPE_CHARSET lecz i to nie pomaga. O co biega???

Aha Sorry jeżeli do złego działu posta dałem ;-)


Nie dyskutuj z głupcem - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

Pozostało 580 znaków

2006-12-14 23:06
0

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/charset-connection.html


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-12-14 23:24
0

Dzięki sprawdziłem i niestety niepomogło. Albo coś źle robię. Ustawilem:
SET character_set_client = latin2;
SET character_set_results = latin2;
SET character_set_connection = latin2;
I dalej nic. Myślę że problem jest po stronie Turbo Delphi bo w bazie danych literki polskie w rekordach są tylko w komponentach w Turbo zamiast polskich mam zapytajniki.


Nie dyskutuj z głupcem - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

Pozostało 580 znaków

2006-12-15 00:12
0

SET CHARACTER SET latin2 a jak nie zadziała to spróbuj cp1250

BTW gdzie i kiedy to wpisujesz?


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-12-15 09:38
0

Próbowałem cp1250 i latin2 ale nie pomaga. To przykładowa tabela

mysql> show create table rodzajmaszyny;
| rodzajmaszyny | CREATE TABLE rodzajmaszyny (
idRodzajMaszyny int(10) unsigned NOT NULL auto_increment,
NazRodzMasz varchar(45) character set latin2 NOT NULL,
PRIMARY KEY (idRodzajMaszyny),
UNIQUE KEY UNIQUE (NazRodzMasz)
) ENGINE=MyISAM AUTO_INCREMENT=13 DEFAULT CHARSET=latin2 |

1 row in set (0.05 sec)

a wygląda tak

mysql> SELECT * FROM rodzajmaszyny;
+-----------------+--------------------------+
| idRodzajMaszyny | NazRodzMasz |
+-----------------+--------------------------+
| 1 | Zgrzewarka iskrowa |
| 2 | Zaginarka na zimno |
| 3 | Zaginarka na gorąco |
| 4 | Prasa hydrauliczna |
| 5 | Prasa mimośrodowa |
| 6 | Nożyce do cięcia |
| 7 | Piec elektryczny |
| 8 | Kalibrownica |
| 9 | Podgrzewarka |
| 10 | Parownica |
| 11 | Śrutownica |
| 12 | Maszyna wytrzymałościowa |
+-----------------+--------------------------+
12 rows in set (0.00 sec)

Tylko w np. w TListview niemam polskich znaków.


Nie dyskutuj z głupcem - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

Pozostało 580 znaków

2006-12-15 13:26
0

BTW gdzie i kiedy to wpisujesz? (SET CHARACTER SET xxx)


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-12-15 14:44
0

komendy:
SET character_set_client = latin2;
SET character_set_results = latin2;
SET character_set_connection = latin2;
Wpisuję bezpośrednio w CMD po zalogowaniu do mysql i wybraniu bazy.

także
mysql> SET CHARACTER SET latin2;
Query OK, 0 rows affected (0.00 sec)

nie pomaga


Nie dyskutuj z głupcem - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

Pozostało 580 znaków

2006-12-15 22:40
0

Na początku połączenia spróbuj dać zapytanie:
SET NAMES latin2;


Pozostało 580 znaków

2006-12-15 23:00
0

Dałem tak:
SQLDataSet.CommandText := 'SET NAMES latin2';
SQLDataSet.CommandText := 'SELECT * FROM rodzajmaszyny';
al dalej to samo :-(


Nie dyskutuj z głupcem - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

Pozostało 580 znaków

2006-12-16 16:07
0

Już wiem w czym problem, używam drivera "dbExpress driver for MySQL" firmy Core Labs i chyba nie obsługuje polskich znaków jak używałem dbx4mysql polskie zanki tam są obsługiwane ale niestety ucina mi zapytania jak np.
'SELECT FROM rodzaj maszyny' na 'SELECT FROM rodzaj masz' i tak samo przy wstawianiu rekordów wiec sobie darowałem ten driver.

Może ktoś zna jakiś driver do dbExpress na Turbo Delphi .net Explorer Edition bo walczę już jakiś czas z tym i poprostu cycki opadają :-(


Nie dyskutuj z głupcem - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

Pozostało 580 znaków

2006-12-16 21:37
0

powiem tak - u mnie trybi i nie ma problemów. Czy jesteś pewien, że to driver Ci obcina zapytania


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0