[FB] Zmiana indeksu w tabelach "podrzędnych"

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-28 12:42

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

0

Cześć, mam taki problem.

Mam tabelę "główną", np: KLIENCI(ID, ....) i kilka innych tabel, w których strukturze znajduje się pole: ID_KLIENTA.

Teraz pytanie, czy na Firebirdzie 1.5 jest jakiś mechanizm, który zrobi coś takieg:
Przykład:
zmieniam ID jakiegoś rekordu w tabeli KLIENCI, powiedzmy z 10 na 20.
Następnie, baza wie, w których tabelach ma pola powiązane z tym polem i im też pozmienia to ID.

Czy jest taki mechanizm?
Jeśli nie, to można to jakoś programowo zrobić za pomocą Delphi?
(założenie jest takie, że ja z poziomu programisty nie wiem, w których tabelach są powiązania)

Pozostało 580 znaków

2006-11-28 13:20

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

klucz obcy z odpowiednią metodą on update


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-11-28 13:31

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

0
Misiekd napisał(a)

klucz obcy z odpowiednią metodą on update

Ale wtedy muszę wiedzieć(jako programista), w jakich tabelach są powiązania, tak?
Jeśli nie, to naprowadź mnie jakoś jeszcze :)

Pozostało 580 znaków

2006-11-28 13:35

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Juchas weźmiesz ty wreszcie i poczytasz o bazach

jak projektujesz bazę to chyba wiesz, gdzie i jakie masz powiązania, a zrzucanie na aplikację sprawdzania więzów integralności to prosta droga do rozłożenia projektu


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-11-28 14:02

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

0

OK, znalazłem. Wystarczy porobić odpowiednie klucze obce, a baza się już wszystkim zajmie

Pozostało 580 znaków

2006-11-28 15:57

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0
Juhas napisał(a)

OK, znalazłem. Wystarczy porobić odpowiednie klucze obce, a baza się już wszystkim zajmie

LOL a co ja napisałem w pierwszym poście :>


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-11-28 16:20

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

0
Misiekd napisał(a)
Juhas napisał(a)

OK, znalazłem. Wystarczy porobić odpowiednie klucze obce, a baza się już wszystkim zajmie

LOL a co ja napisałem w pierwszym poście :>

"z odpowiednią metodą on update" - myślałem, że chodzi o jakąś metodę, którą mam sam napisać, a nie o typ ;)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0