Wczytanie i wyswietlenie tekstu...

0

Chcialbym wczytac z pliku tekstowego jakis tekst(kilkanasie linii) a nastepnie wyswietlic go na okreslonym obszarze formy...
Jaki komponent najlepiej sie do tego nadaje?--take care,

Wodzu

0

Jak chcesz go wczytać to przypisz poszgólne linie dla zmiennych (zobacz art. pliki txt)
a potem wyświel go za pomocą np. canvasa albo wstaw text do jakiegoś komponentu {browar} --Delphi 6; Pozdrawiam eSka :-)

0

Dzieki, a wiesz moze jak sprawic aby Memo po polozeniu na Formie nie wygladalo tak jakby bylo w nia wglebione? Po prostu zeby memo nie mialo tego obramowania z pixeli...--take care,

Wodzu

0

Zmien BorderStyle na bsNone--Pawel

Delphi6

0

Dzieki, nie wiem jakim cudem moglem tego nie zauwazyc... {glowa} --take care,

Wodzu

0

Dla wiekszosci komponentow istnieje cecha Ctl3D, jesli ustawisz ja na False, wylaczysz wyglad 3D [wiem ze tej cechy nie ma w D5E, ale 2 D6PE lub w D3 jest], Po takim zabiegu Memo wyglada tak: bialy prostakat obramowany czarna ramka o szerokosci 1 pixela, zadnego efektu 3D nie ma. --sys:> logout....

0

Zapamietam :)--take care,

Wodzu

0

oto kodzik:
var
i,i2,ile_linjek : integer;
begin
i2 := 40;
ile_linijek := strtoint(edit1.text):
for i:=0 to ile_linijek do
begin
canvas.textout(30,i2,memo1.lines[i]);
i2:=i2 + 40;
end;

i to wszystko :) jeżeli nie działa zadzwoń ;P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0