Hint w Delphi

2002-03-13 16:09
Skysh
0

Czy ktos moglby mi powiedziec, jak napisac komponent dziedziczony od np. TButton, zeby po najechaniu na komponent oprocz Hinta wykonywala sie dodatkowa procedurka? Chodi o to, zeby zachowac nienarushona normalne zdarzenia komponentu, np OnEnter.--Delphi 4

Skysh The God, Your Slave

Pozostało 580 znaków

2002-03-14 15:07
kysh
0

Moze ktos wie chociaŻ jak jest zbudowana obsluga Hintow? Jest to jakas procedurka, ktora siem wywoluje? Jak siem nazywa?--Delphi 4

Skysh The God, Your Slave

Pozostało 580 znaków

2002-03-14 17:12
pq
0

Ha! Juz wiem!

Nie powstrzymam sie od przykladu z kodem.

Zrob Form1 z dwoma guzikami Button1 i Button2. Ustaw guzikow ShowHint na True, a Hint odpowiednio na 'Guzik 1|G1' i 'Guzik 2|G2'. Application.ShowHint tez powinno byc True, ale to jest defaultowe

A tu jest kod:

unit Unit1;

interface

uses
Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
Dialogs, StdCtrls;

type
TForm1 = class(TForm)
Button1: TButton;
Button2: TButton;
Label1: TLabel;
procedure FormCreate(Sender: TObject);
private
{ Private declarations }
procedure GdzieJaJestem(Sender: TObject);
public
{ Public declarations }
end;

var
Form1: TForm1;

implementation

{$R *.dfm}

procedure TForm1.GdzieJaJestem(Sender: TObject);
begin

if Application.Hint='G1' then
Label1.Caption:='Jestes nad Guzikiem 1'
else
if Application.Hint='G2' then
Label1.Caption:='Jestes nad Guzikiem 2'
else
Label1.Caption:='Gdzie Ty k***a jestes?';

end;

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
Application.OnHint:=GdzieJaJestem;
end;

end.
--Pawel

Delphi6

Pozostało 580 znaków

2002-03-15 14:12
Skysh
0

Spox, nie dokladnie o to mi chodilo, ale chyba dostosuje...Thnx. Program fajny... :)--Delphi 4

Skysh The God, Your Slave

Pozostało 580 znaków

2002-03-15 14:24
pq
0

Wiem ze nie o to dokladnie, ale tak sie wywoluje procedure 'zwiazana' z Hintem. To sie chyba da wbudowac w kąponęt?--Pawel

Delphi6

Pozostało 580 znaków

2002-03-16 10:25
Skysh
0

Co ma sie nie dac...Wszystko sie da...Tylko texty trzeba bedzie zmienic, bo nie puszcze taiego komponentu publicznie, jak mi pisze "Gdie to q***a ..." :)--Delphi 4

Skysh The God, Your Slave

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0