Sprawy muzyczne

0

Dzieńdobry, piszę właśnie program do polepszanie umiejętności z kształcenia słuchu.
No i potrzebne jest mi odtwarzanie dźwięków, najbardziej interesuje mnie czy jest w Delphim jakaś możliwość wygenerowania dźwięku, coś jak Sound w Pascalu, gdzie
podaje się jedynie wysokość w Hz i czas trwania.

Jeżeli takowej nie ma to będe musiał przygotować ok 82 pliki MIDI z odzielnymi dźwiękami hmm... No i z tym wiąże się następne pytanie:
(do odtworzenia takich nut używam komponentu MediaPlayer) Czy istnieje możliwość
żeby odtworzyć jednocześnie dwa pliki MIDI (na raz) , bo jak pisze dwa pod rząd to wykonuje od razu ten drugi, a zależy mi na współbrzmieniu dwóch tonów?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi :P
piechnat

0

:[[ :[[ :[[ :[[ :[[ :[[ :[[ :[[ :[[ :[[ :[[
????????????????????????????????????????????????????

0

piechnat napisał:
Dzieńdobry, piszę właśnie program do polepszanie umiejętności z kształcenia słuchu.
&gtNo i potrzebne jest mi odtwarzanie dźwięków, najbardziej interesuje mnie czy jest w Delphim jakaś możliwość wygenerowania dźwięku, coś jak Sound w Pascalu, gdzie
&gtpodaje się jedynie wysokość w Hz i czas trwania.

O ile wiem, nie ma :(

&gtJeżeli takowej nie ma to będe musiał przygotować ok 82 pliki MIDI z odzielnymi dźwiękami hmm...

Niekoniecznie.
Mozna napisac program w Delphi, ktory na zadanie bedzie tworzyl plik Wav z tonem o zadanej czestotliwosci i odtwarzal go.

No i z tym wiąże się następne pytanie:
&gt(do odtworzenia takich nut używam komponentu MediaPlayer) Czy istnieje możliwość
&gtżeby odtworzyć jednocześnie dwa pliki MIDI (na raz) , bo jak pisze dwa pod rząd to wykonuje od razu ten drugi, a zależy mi na współbrzmieniu dwóch tonów?

Mozna napisac plik MIDI tak zeby bylo wspolbrzmienie. Niestety nie znam struktury pliku MIDi wiec w detalach nie pomoge.

A uzywajac plikow Wav (takich jak pisalem powyzej) mozna dosc latwo zrobic 2 pliki Wav z tonami o roznych czestotliwosciach i zmiksowac je przed odtworzeniem.

Mysle, ze przede wszytskim musisz sie zdecydowac albo na pliki Wav (mozliwosc latwego programowego tworzenia plkow z czystymi tonami i prostymi dzwiekami jak square wave, brzmienie niemal niezalezne od karty) albo na MIDI (operowanie brzmieniami instrumentow (sprobkowanymi na karcie lub rzadziej syntetyzowanymi), brzmienie silnie zalezne od uzytej karty). Wybor zdeterminuje dalsze postepowanie.

&gt
&gtZ góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi :P
&gtpiechnat--Pawel

Delphi6

0

pq napisał:
piechnat napisał:
&gtDzieńdobry, piszę właśnie program do polepszanie umiejętności z kształcenia słuchu.
&gt&gtNo i potrzebne jest mi odtwarzanie dźwięków, najbardziej interesuje mnie czy jest w Delphim jakaś możliwość wygenerowania dźwięku, coś jak Sound w Pascalu, gdzie
&gt&gtpodaje się jedynie wysokość w Hz i czas trwania.
&gt
&gtO ile wiem, nie ma :(
&gt
&gt
&gt&gtJeżeli takowej nie ma to będe musiał przygotować ok 82 pliki MIDI z odzielnymi dźwiękami hmm...
&gt
&gtNiekoniecznie.
&gtMozna napisac program w Delphi, ktory na zadanie bedzie tworzyl plik Wav z tonem o zadanej czestotliwosci i odtwarzal go.
&gt
&gt
&gtNo i z tym wiąże się następne pytanie:
&gt&gt(do odtworzenia takich nut używam komponentu MediaPlayer) Czy istnieje możliwość
&gt&gtżeby odtworzyć jednocześnie dwa pliki MIDI (na raz) , bo jak pisze dwa pod rząd to wykonuje od razu ten drugi, a zależy mi na współbrzmieniu dwóch tonów?
&gt
&gtMozna napisac plik MIDI tak zeby bylo wspolbrzmienie. Niestety nie znam struktury pliku MIDi wiec w detalach nie pomoge.
&gt
&gtA uzywajac plikow Wav (takich jak pisalem powyzej) mozna dosc latwo zrobic 2 pliki Wav z tonami o roznych czestotliwosciach i zmiksowac je przed odtworzeniem.
&gt
&gtMysle, ze przede wszytskim musisz sie zdecydowac albo na pliki Wav (mozliwosc latwego programowego tworzenia plkow z czystymi tonami i prostymi dzwiekami jak square wave, brzmienie niemal niezalezne od karty) albo na MIDI (operowanie brzmieniami instrumentow (sprobkowanymi na karcie lub rzadziej syntetyzowanymi), brzmienie silnie zalezne od uzytej karty). Wybor zdeterminuje dalsze postepowanie.

Jeżeli żeczywiście można przy pomocy Delphi zrobić Wave'y i je razem zmiksować
w jeden akord to żeczywiście to mnie brdziej interesuje, ale jak się do tego zabrać?
Jest może jakieś hasło w HELPIE pod którym znalazł bym odpowiednie komendy,
lub może mógł bym prosić o jakieś podpowiedzi?
Chodzi mi jedynie o stworzenie Wave'a i zmiksowanie z innym.

piechnat

&gt
&gt&gt
&gt&gtZ góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi :P
&gt&gtpiechnat
&gt
&gt--
&gtPawel
&gt
&gtDelphi6

0

piechnat napisał:
&gt Jeżeli żeczywiście można przy pomocy Delphi zrobić Wave'y i je razem zmiksować
&gt w jeden akord to żeczywiście to mnie brdziej interesuje, ale jak się do tego zabrać?
&gt Jest może jakieś hasło w HELPIE pod którym znalazł bym odpowiednie komendy,
&gt lub może mógł bym prosić o jakieś podpowiedzi?
&gt Chodzi mi jedynie o stworzenie Wave'a i zmiksowanie z innym.

Nie mam niestety teraz czasu pisac szczegolow, sorry. Proponuje zajrzec do nastepujacych postow.

Jakis czas temu napisalem post w ktorym byl opisany format pliku Wav:
http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=4028
oraz jak miksowac Wavy na 3 sposoby

Zeby zrobic ton proponuje uzyc funcji sinus do wypelnienia Wava.

A potem dalem nawet kod do miksowania w Delphi na 3 sposoby
http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=4390

--Pawel

Delphi6

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1