Jak zrobic...

0

Jak zrobic, aby np. po zmianie wysokosci i szerokosci formy na inne, przechodzila ona plynnie (albo z jakas animacja) w nowy kastalt ???--LSD - Discover The New Way Of Thinking

0

Hm zrób to za pomocą pętli i wstaw w nią sleep(ilość mili sekund)
Zdeklaruj 4 zmienne typu integer i w procedure OnResize przypisz dla tych dwóch z nich nowe rozmiary a potem w niej wywowaj pętle która zmieni rozmiar stopniowo ze starego na nowy. A potem dwóm zmiennym, które określają stary rozmiar przypisz ten który był jako nowy. Jak będziesz miał kłopoty chętnie pomogę.. {browar} --Delphi 6; Pozdrawiam eSka :-)

0

eska przyblize Ci moj problem bardziej:

Na poczatku mam Forme o wymiarach:

Width := 80 ;
Height := 70 ;

Klikam na przycisk i rozmiary formy zmieniaja sie na:

Width := 240 ;
Height := 150 ;

//Oczywiscie dane sa przykladowe, ale cos podobnego chce zrobic

Czy w tym wypadku moge zastosowac twoja propozycje rozwiazania ? :)

Dziseki za pomoc, za chwile poprobooye {brawo} {brawo} {brawo}

Pozdrawiam {hello} --LSD - Discover The New Way Of Thinking

0

No moim zdaniem jak najbardziej :)))
Jeżeli stare wymiary będą większe od nowych to będziesz musiał uŻyć pętli For downto a jeżeli mniejsze to pętli For to {browar} --Delphi 6; Pozdrawiam eSka :-)

0

OK, dzieki, powalcze z tym :) A moshe masz gdzies, albo wiesz skad sciagnac gotowy kod zrodlowy takiej instrukcji ? :) Bo na Event OnResize dalem sobie MsgBoxa i wyskakuje mi srednio 4 razy okienko z napiszem roszerzanie :) , przy czym ja chciauem sheby to tylko ras sie takie cos udalo :) Bo np. mam w programie elementy, ktore maja Visible := False, i wlasnie przy zmianie rozmiarow formy te elementy 'uwidaczniaja sie', wydaje mi sie ze byc moze dlatego (przy 'uwidacznianiu') procedure OnResize zostaje wywolana tak czesto :) pewnie sie myle, no i zaraz sprawdze sobie :) Ale teraz np przed chwila dalem tylko Sleep(200) do procedury i forma rysowala sie 'na raty', tzn ze najpierw sie poszerzyla, a pozniej pokazaly sie elementy, ktore byly ukryte, a pozniej sie wyluzyla :) Ale OK, koncze pisac ten post i zabieram sie da Delphi :)

PS. Bylbym naprawde szczesliwy, gdybys znalazl gdzies kod, o ktory prosilem wyzej :)

Dzieki za pomoc {browar}

Pozdrawiam {hello}

--
LSD - Discover The New Way Of Thinking

0

Przepraszam za [fsBold] :) Tak nie mialo byc, dlatego wlasnie przydalaby sie edycja wlasnych postow :))

Pozdrawiam {hello}

--
LSD - Discover The New Way Of Thinking

0

Przepraszam za [fsBold] Tak nie mialo byc, dlatego wlasnie przydalaby sie edycja wlasnych postow

heh juz tego bolda poprawilem :-)
i nie wiem po co ci potrzebna ta edycja postow :-)---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

LKS: i nie wiem po co ci potrzebna ta edycja postow :-)

OK, zartowalem tylko, nie pomyslalem sobie ze ktos moglby sie zajac moim postem od tej strony :) Dzieki :)

Pozdrawiam {hello} --LSD - Discover The New Way Of Thinking

0

Romantiko napisał:
Jak zrobic, aby np. po zmianie wysokosci i szerokosci formy na inne, przechodzila ona plynnie (albo z jakas animacja) w nowy kasztalt ???

Juz to zrobilem, jak ktos chce kod to nie ma sprawy :)

Pozdrawiam {hello} --LSD - Discover The New Way Of Thinking

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1