DelphiX - Error

0

Mam sobie taki kawalek kodu z kursu DelphiX. Wyglada on nastepujaco:

with DXDraw.Surface.Canvas do
begin
Brush.Style := bsClear; *ustawiamy styl
Font.Color := clBlack; *color fontu
Font.Size := 5; *wielkosc fontu
Font.Style := [fsBold]; *pogrubiony font
TextOut(10,10, 'FPS : ' + IntToStr(DXTimer.FrameRate)); *napisz FPS
Release; *wypusc Surface
end;

Zaraz przy pierwszej linijce wyrzuca mi blad :
"Project dxpd.exe raised exception class EAccessViolation with message 'Access violation at address 00449BAB (...)" itd.
Czy wie ktos co jest nie tak ?
--Pozdrawiam {hello}
Tomasz K.

0

A na pewno ten kod jest odpowiedzialny za blad? Moze DXDraw nie jest zainicjowany, albo blad tkwi gdzies indziej, bo ten kod jest OK.-------[ Delphi 6 Rulez 4 Ever!, przynajmniej do czasu gdy naucze sie C++ :) ]------

0

Sheitar napisał:
A na pewno ten kod jest odpowiedzialny za blad? Moze DXDraw nie jest zainicjowany, albo blad tkwi gdzies indziej, bo ten kod jest OK.

Sheitar: Jestes WIELKI :D :D :D
Nie bylo tam DXDraw.Initialize. Teraz dziala :) --Pozdrawiam {hello}
Tomasz K.

0

A tak w ogÓle to czy ktos mi moze wytlumaczyc dlaczego DelphiX jest lepszy od zwyklego Canvas'a??? Szybciej chodzi czy jak???--Delphi 6, Pascal

----====Pozdrawiam @LL====----
------====== RFL ======------
--==[ [email protected] ]==--
----====[ GG: 3532533 ]====----

0

Jest dużo wydajniejszy i ma więcej opcji

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1