Jak dodawać do menu kontekstowego?

0

Czy może ktoś wie jak można dodać menu programu do menu kontekstowego Wingrozy? Chodzi mi o dodanie menu w to miejsce gdzie instaluje się WinZip.

0

Czyli Menu start czy shell?

0

Może źle napisałem.
Chodzi mi dokładnie o to że jak najedziemy na pulpicie kursorem na jakąś ikonkę klikniemy prawy myszy to przy zainstalowanym WinZipe mamy tam jego opcje.
Chciłbym wrzucic swoje opcje w ten obszar w którym znajduje się WZ

0

Musisz troche pogrzebac w rejestrze do tego. Poszukaj w necie na pewno znajdziesz. -------[ Delphi 6 Rulez 4 Ever!, przynajmniej do czasu gdy naucze sie C++ :) ]------

0

procedurka ktora zamieszczam dodaje do menu kontekstowego plikow *.nfo "opcje" Otworz w notaniku

var
Reg : TRegistry;
S : String;
begin
Reg := TRegistry.Create;

try
Reg.RootKey := HKEY_CLASSES_ROOT;
Reg.OpenKey('.nfo', True); * jezeli chcesz jakies inne rozszezenie to zmien .nfo na swoje np .txt
S := Reg.ReadString(); //pobierz wartosc domyslna if S then *jezeli wartosc domyslna jest ustalona...
begin
{dodaj do menu}
Reg.CloseKey ;
Reg.OpenKey(S + '\Shell\InNotepad', True);
Reg.WriteString(,'Otwórz w Notaniku'); Reg.OpenKey('command', True); Reg.WriteString(, '"notepad.exe" "%1"');
end
else //jezeli wartosc domyslna nie jest ustalona
begin
{zapisz wartosc domyslna i dodaj do menu}
Reg.WriteString(, 'Jakis_dokument'); Reg.CloseKey ; Reg.OpenKey('Jakis_Dokument\\Shell\\InNotepad', True); Reg.WriteString(,'Otwórz w Notaniku');
Reg.OpenKey('command', True);
Reg.WriteString('', '"notepad.exe" "%1"');
end;
finally
Reg.Free;
end;
end;

oczywiscie do sekcji uses dopisujesz Registry :-)

--
-=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1