Tablice 2 wymiarowe

0

Moje pytanko brzmi jak sie odwoływać do elementów tablicy dwuwymiarowej przez inna funkcje.
Tablica jest zainicjowana w funkcji void main()
Modyfikowanie tablicy odbywa sie w innej funkcji.

0

robisz tak :
zalozenie tablica int'ow ;

void dupa( int ** tab){
tab[0][0] = 777 ;
}

wywolanie

void main() {
....
int tablica[10][10];
dupa(tablica);
...
}
nie gwarantuje ze to na pewno zadziala ale powinno
5 lat temu jak sie uczylem takich rzeczy to chyba dzialalo--Lets make linux better :-)

0

Witam,
Przekaż jako parametr funkcji tablicę.--

0

prostsze rozwiazanie: zadeklaroj tablice w glownym programie
bardziej upierdliwe: przekazuj tablice jako parametr jak juz bylo wspomniane --Delphi 6 (paskal is good too)

0

zylo w dniu 15.4.2002 17:53 napisal:
prostsze rozwiazanie: zadeklaroj tablice w glownym programie
&gtbardziej upierdliwe: przekazuj tablice jako parametr jak juz bylo wspomniane
&gt
&gt--
&gtDelphi 6 (paskal is good too)

wyobraz sobie to prostrze rozwiazanie dla tablicy powiedzmy 1000x1000 typu double
lub ... czegos wiekszego i wiekszych rozmiarow ... :-) masz wtedy zadeklarowana
quasi ststyczna tablice i pamiec zajta przez caly czas dzialania programu
dlatego zamiast tablic polecam stosowanie list (oczywiscie jezeli nie jestes w stanie
okreslic na poziomie projektowania aplikacji rozmiarow twojej struktury danych - tak np
jest w przypadku przechowywania map w pamieci komputera - pomaranczowi drogi
buduja i mapy sie zmieniaja :-) , no i wtedy zawsze nieuzywana czesc struktury danych
mozna z pamieci usunac a w racie potrzebu doczytac ... )

a jak sie nie podoba przekazywanie argumentow poprzez wskaznik to mozna przekazac
przez referencje :-)

3maj sie
wojta$--Lets make linux better :-)

0

tego ze listy sa zdecydowanie od tablic lepsze dla wiekszych danych (lub gdy nie znasz dokladnie ilosci danych) nie musisz mi mowic, ale gdy mamy doczynienia z malutka macierza w prostym programie obliczeniowym to nie ma roznicy gdzie tablice zadeklarujemy, chociaz sam raczej nie stosuje zmiennych globalnych--Delphi 6 (paskal is good too)

0

zylo w dniu 15.4.2002 18:56 napisal:
tego ze listy sa zdecydowanie od tablic lepsze dla wiekszych danych (lub gdy nie znasz dokladnie ilosci danych) nie musisz mi mowic, ale gdy mamy doczynienia z malutka macierza w prostym programie obliczeniowym to nie ma roznicy gdzie tablice zadeklarujemy, chociaz sam raczej nie stosuje zmiennych globalnych
&gt
&gt--
&gtDelphi 6 (paskal is good too)

a czy ja cos mowilem na temat malych macierzy .. aleale
dla malej ilosci wezlow macierzy (obojetnie jakiego - przyzwoitego
rozmiaru (powiedzmy ze zaczyna sie on od 100x100)) i tak
lepsze sa listy (incydencji oczywiscie)

:-)
wojta$--Lets make linux better :-)

0

ja nie powiedziliem, ze listy sa zle, powinno ich sie uzywac w wiekszosci programow (a juz na pewno tam gdzie jest mala liczba wezlow w porownaniu do wszystkich mozliwych)--Delphi 6 (paskal is good too)

0

&ltzylo w dniu 15.4.2002 17:53 napisal:&gt
&ltprostsze rozwiazanie: zadeklaroj tablice w glownym programie&gt
&ltbardziej upierdliwe: przekazuj tablice jako parametr jak juz bylo wspomniane &gt

Niewiem czy czytales tresc pytania, ale tablica jest zainicjonowana w glownym programie.

&ltWojtas w dniu 15.4.2002 18:22 napisal:&gt
&ltwyobraz sobie to prostrze rozwiazanie dla tablicy powiedzmy 1000x1000 typu double&gt
&lt lub ... czegos wiekszego i wiekszych rozmiarow ... masz wtedy zadeklarowana&gt
&ltquasi ststyczna tablice i pamiec zajta przez caly czas dzialania programu&gt

Ponadto w C++ przekazuje sie jako parametr wskaznik do tablicy,wiec to czy tablica jest mala
czy duza nie ma znaczenia.--

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0