[Delphi} Czas dzialania programu

0

Chodzi mi nie o czas systemowy lecz o pokazywanie czasu działania programu czyli "Progam działa: Time"
chodzi mi o liczenie czasu w przud GGSS. jesśli ktoś ma taką procedurkę lub ma link to prosze o
pokazanie mi.

Szczeze dziekuje
--&gt &gt ( DELPHI 5 ) &lt &lt
&gt &gt &gt DELPHI 6 &lt &lt &lt

0

Poczytaj w helpie o typie TDateTime i procedurach i funkcjach go uzywajacych.--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

a będzie to w encyklopedji

jeśli tak to prosze podaj mi link bo jestem modemowcem i nie mam tyle czasu by szukać z pośród tylu
postów i tematów
--&gt &gt ( DELPHI 5 ) &lt &lt
&gt &gt &gt DELPHI 6 &lt &lt &lt

0

było kilka odpowiedzi na:
http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=27567

sposób 1 to:
uses
DateUtils;
var
CzasOdWlaczenia: TDateTime = 0;

w Timer.OnTimer:
CzasOdWlaczenia := IncSecond(CzasOdWlaczenia);

sposób 2:

private
StartProg : TDateTime ;

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
StartProg := now ;
...
end;

procedure TForm1.Timer1Timer(Sender: TObject);
begin
label1.Caption:=floattoStr(int(now-startprog))+' dni i '+timetostr(now-StartProg)+
' godzinsekund' ;
end;

0

klaster napisał:
a będzie to w encyklopedji
&gt
&gtjeśli tak to prosze podaj mi link bo jestem modemowcem i nie mam tyle czasu by szukać z pośród tylu
&gtpostów i tematów
&gt
Na razie nie ma tego w encyklopedii. Myslalem, zeby napisac ale tych funkcji i procedur jest mnostwo i nie mam na razie czasu. Masz tu inny sposob niz powyzszy:

uses
DateUtils;

var
Start :TDateTime;

procedure TForm1.Timer1Timer(Sender: TObject);
var
Teraz: TDateTime;
begin
Teraz:=Now;
Label1.Caption:='Program chodzi '+
IntToStr(DaysBetween(Teraz, Start))+' dni '+
IntToStr(HoursBetween(Teraz, Start) mod 24)+' godzin '+
IntToStr(MinutesBetween(Teraz, Start) mod 60)+' minut '+
IntToStr(SecondsBetween(Teraz, Start) mod 60)+' sekund';
end;

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
Start:=Now;
end;
--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

a jak to wyświetlić w StausBar
StatusBar1.Panels.Items: 0.text:='reszta kodu'

Poprawcie mnie
--&gt &gt ( DELPHI 5 ) &lt &lt
&gt &gt &gt DELPHI 6 &lt &lt &lt

0

StatusBar1.Panels.Items[0].Text := 'program chodzi '+
IntToStr(DaysBetween(Teraz, Start))+' dni '+
IntToStr(HoursBetween(Teraz, Start) mod 24)+' godzin '+
IntToStr(MinutesBetween(Teraz, Start) mod 60)+' minut '+
IntToStr(SecondsBetween(Teraz, Start) mod 60)+' sekund';
--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1