drag&drop z formy na formę

0

Cześć!{hello}
Ta strona to prawdziwa kopalnia - dzięki Adam za to że jesteście :) {browar}
mam problem - jak obsłużyć D&D z jednego formularza na drugi - w ten sposób aby zamiast kursora pojawił się przeciągany tekst np. z jednego listbox'a do drugiego -
Z góry dzięki za re:.

0

slaw napisał:
w ten sposób aby zamiast kursora pojawił się przeciągany tekst np. z jednego listbox'a do drugiego -

Jak wykorzystać D&D pomiędzy formami to możesz dowiedzieć się z pomocy. Są tam przykłady. Problem polega natomiast na rysowaniu tekstu. Musisz ręcznie rysować tekst (jeżeli np. kopiujesz z memo to kopiujesz używając np. xor, nop albo not. To już musisz dopasować). I to musisz rysować tekst na Canvasie ekranu.
var
Plotno: TCanvas;
begin
Plotno := TCanvas.Create;
Plotno.Handle := GetDC(0);
{ tu rysujesz podwójnie na canvasie. pierwszy raz, żeby zetrzeć to co było narysowane wcześniej za pomocą xor według starych współrzędnych i drugi raz w nowym miejscu, zapamiętując współrzędne}
ReleaseDC(Handle, Plotno.Handle); //tu mogę się mylić, piszę z pamięci
end;--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1