[Delphi 4.0] combobox

0

jak zrobic zeby klikajac na combo, obojetnie w ktore miejsce, combo sie rozwija i do tego zeby mozna bylo wprowadzac do niego dane, niech mi tu nikt przypadkiem nie pisze o Style, bo Style ustawia combo na Read Only...
--Lardux

0

Może OnClick ruszy, wpisz:
ComboBox1.DroppedDown:=True--Vogel [Delphi 6 PE]

I TY możesz nauczyć się grać w bierki!

0

niestety to polecenie jedynie odczytuje czy lista jest rozwinieta czy nie... ma ktos jeszcze jakies pomysly?
--Lardux

0

Lardux troszeczke sie mylisz :)
DroppedDown sluzy do odczytania czy lista jest rozwinieta czy tez nie, ale w helpie jest tez napisane:

"Set DropDown to drop the list down or close it up. "

jak dasz ta procedurke, ktora podal Vogel(ComboBox1.DroppedDown:=True) pod OnClick buttona to lista sie piknie zrzuci ;)

a z tym dodawaniem pozycji to nie wiem dokladnie o co to tobie chodzi:
w OnKeyPress:

if Key = #13 then
ComboBox1.Items.Add(ComboBox1.Text);

chodzi o cos takiego ?---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

Lardux napisał:
niestety to polecenie jedynie odczytuje czy lista jest rozwinieta czy nie... ma ktos jeszcze jakies pomysly?

to może w ObjectInspektorze ustaw AutoDropDown na true--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

LKS - tez sie troche mylisz, bo jesli wstawimy to pod onclick to nie zadziala ale pod ondbclick to zadziala, a z dodawaniem to chodzilo mi o to ze combobox ma pole tekstowe w ktorym mozna wpisac cosik, ale jak w style namieszasz to juz nie mozna.. prawidlowej odp udzielil Dryobates, 5 punktow dla tego pana :)--Lardux

0

Lardux napisal:
LKS - tez sie troche mylisz, bo jesli wstawimy to pod onclick to nie zadziala ale pod ondbclick to zadziala

heh wiem ze jak dasz pod OnClick ComboBox'a to nie zadziala :)
dlatego w poprzednim poscie napisalem:
"pod OnClick buttona to lista sie piknie zrzuci"

a dla Dryobates'a to 10, a nie 5 punktow :P

a tak na marginesie to ten OnClick ComboBox'a jakos glupio dziala :(
sproboj np. wpisac ShowMessage('4programmers');
komunikat pokaze sie tylko wtedy gdy wybierzesz cos z listy---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1