LISTA JEDNOKIERUNKOWA

0

jak zakombinować motywa na procedure tworzącą liste kierunkową o podanej liczbie elementów????
motyw jest taki:

type
wsk=^sk;
sk=record
x:integer;
next:wsk;
end;

var
l:wsk;
n:integer;

i jak zrobić procedure o parametrach l i n żeby tworzyła n-elementów listy jednkierunkowej????????

0

Hehe więc jednak wziąłeś się za te listy :)

Twórz w pętli np. poprzez New wskaźniki i ustawiaj w polu next poprzedniego na wartość nowo tworzonego wskaźnika.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

--- DELPHI HELP po polsku ---
http://codecentral.borland.com/codecentral/ccweb.exe/listing?id=18659

------------Reklama-------------
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

Nie mam pojęcia czy to działa - listy jakoś nie były moim ulubionym działem, ale chyba działać może :-)

procedure dodaj(l:wsk;n:integer);
var
x,t :wsk;
i:integer;
begin
New(x);
x.next:=l;
l:=x;
for i:=n-1 downto 0 do begin
New(t);
t
.next:=x.next;
x
.next:=t;
end;
end;

Jakby jednak coś nie działało - to proszę się nie dziwić :-)--, tradycyjnie pozdrawiam - Numi.

0

Dryobates napisał:
Hehe więc jednak wziąłeś się za te listy :)
&gt
&gtTwórz w pętli np. poprzez New wskaźniki i ustawiaj w polu next poprzedniego na wartość nowo tworzonego wskaźnika.
&gt

Jak ja zaczełem odpowiadac to tego tu nie było :-), ale jak tak czytam to chyba te moje wypociny moga być dobre {brawo} :-) --, tradycyjnie pozdrawiam - Numi.

0

Numi napisał:
&gtJak ja zaczełem odpowiadac to tego tu nie było :-), ale jak tak czytam to chyba te moje wypociny moga być dobre {brawo} :-)
&gt

Nie pisałem kodu, bo Deemer uczy się podstaw Pascal'a i chciałem mu jedynie wskazać kierunek poszukiwań rozwiązania (jeżeli się samemu coś zrobi to lepiej zapada w pamięć ;) ). Ale skoro już napisałeś kod to moim zdaniem powinien on wyglądać tak:

procedure dodaj(l:wsk;n:integer);
var
x,t :wsk;
i:integer;
begin
New(x);
l.next := x;
for i := 0 to n-1 do
begin
New(t);
x
.next := t;
x := t;
end;
end;

Z tego co zrozumiałem z twojego kodu to wynika, że rzeczywiście tworzysz listę jednokierunkową, ale parametr next wskazuje na obiekt poprzedni :-) --Jest jeszcze jeden błąd ... :)

--- DELPHI HELP po polsku ---
http://codecentral.borland.com/codecentral/ccweb.exe/listing?id=18659

------------Reklama-------------
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1