plik z internetu

0

mam na serwerze plik *.jpg i chcialem go bez sciagania zalodowac do komponentu image. Czy musze na
poczatku sciagnac plik na dysk i dopiero go zaladowac ?

Jak sprawdzic czy dany folder ( plik ) istnieje w internecie http://
---=-OiDnus-=-

0

Nie wiem dlaczego tak jest ale mam następujacą hipotezę :)

Serwer ma zainstalowany system niz ty :P UNIX

0

musisz sciągnąc ten plik (zawsze sie sciaga cos zeby miec u siebie, oczywiscie pobranie obrazku nie zapisujac go na dysk to tez jest sciogniecie :D ) np. za pomocą HTTPGet (w dziale komponenty)

na drugie pytanie nie znam odpowiedzi(a moze da sie sprawdzic za pomoca w/w komponentu?)

ZIOMBER napisał:
Nie wiem dlaczego tak jest ale mam następujacą hipotezę

Serwer ma zainstalowany system niz ty :P UNIX

Ziomber czy to jest aby na pewno do tego tematu?

--
Delphi 6
Pozdrowienia{hello} ,
Moderator Imperior

0

Tak bo UNIX obsługuje inny system plików niż Windows (FAT16 lub 32) :) moze o to chodzi...

0

ZIOMBER napisał:
Tak bo UNIX obsługuje inny system plików niż Windows (FAT16 lub 32) :) moze o to chodzi...

ale co to ma do tego, czy trzeba sciagnac plik z neta i jak sprawdzic czy istnieje strona... ?--Delphi 6
Pozdrowienia{hello} ,
Moderator Imperior

0

&gtJak sprawdzic czy dany folder ( plik ) istnieje w internecie http://
He,he,he - żarotwniś :D :D :D. Dlaczego? No cóż - przemyślmy Panowie i Panie sprawę. Fakty:
*Szukamy jakiegoś pliku, nie wiadomo na jakim serwerze, aninawet pobieznych informacji oprócz nazwy.
*Internet jest bardzo dużą siecią.
*Przeszukanie jednego zwykłego serwera, zajmuje dużo czasu.

Algorytm:
Nalezy przeszukać wszystkie serwery w poszukiwaniu pewnej nazwy.

I już masz sprawę załatwioną - gotowe rozwiązanie :).
Aha - powiedz za 200 lat czy znalazłeś :-)--, tradycyjnie pozdrawiam - Numi.

0

Numi napisał:

*Szukamy jakiegoś pliku, nie wiadomo na jakim serwerze, aninawet pobieznych informacji oprócz nazwy.
*Internet jest bardzo dużą siecią.
*Przeszukanie jednego zwykłego serwera, zajmuje dużo czasu.

Algorytm:
Nalezy przeszukać wszystkie serwery w poszukiwaniu pewnej nazwy.

I już masz sprawę załatwioną - gotowe rozwiązanie :).
Aha - powiedz za 200 lat czy znalazłeś :-)

Numi ale tu chodzi o to zeby sprawdzic, czy np. www.onet.pl/poczta.html istnieje! nie szukamy po wszystkich serwwerach itp.--Delphi 6
Pozdrowienia{hello} ,
Moderator Imperior

0

pewnie jakis komponent sam sprawdza czy istnieje plik, albo ma taka funkcje, ale standardowo mozna dac try i except.--- - -
Roszi

0

po prostu wez spróbuj go sciągnąć i obsłuż błąd (jesli wystąpi to wtedy nie istnieje:D )--Delphi 6
Pozdrowienia{hello} ,
Moderator Imperior

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1