jak zrobić przycisk otwórz w delphi?

0

cześć...rezygnuję z pascala:) przenoszę się na delphi 6:) Mam na początek pytanie.. Wiem już jak zrobić to menu u góry z "plik, edycja, widok itp" i w pliku mam 2 opcje "zamknij" i "otwórz". Żeby zamknąć program to wiem wpisuję "close" i po naciśnięciu wychodzę a jak zrobić żeby mi się otworzyło menu "otwórz" takie jak np. w paincie?...pomóżcie...POZDRAWIAM!!!!!!!

0

na forme wrzuc komponent TOpenDialog z zakladki Dialogs :)
a procedurka pokazujaca to:

if OpenDialog1.Execute then
//np. Memo1.Lines.LoadFromFile(OpenDialog1.FileName); ---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

Ja tam proponuje :
if (OpenDialog1.Execute = True) then
begin
if (FileExists(OpenDialog1.FileName) = True) then
begin

{i tu wstawiasz juz kod co ma robic z tym plikiem}

end;
end;

Pozdrawiam

0

NewKain napisał:
Ja tam proponuje :
&gtif (OpenDialog1.Execute = True) then
&gtbegin
&gtif (FileExists(OpenDialog1.FileName) = True) then
&gt begin
&gt
&gt {i tu wstawiasz juz kod co ma robic z tym plikiem}
&gt
&gt end;
&gtend;

A czym to sie rozni od tego co LKS napisal? No chyba tylko tym ze jest wiecej pisania ;)--pozdrawiam PEDROS {hello}

Nie uzywajcie irca i tak nie ma tam nic ciekawego.

Delphi6 Personal

0

Pedros roznie sie tym ze jeszcze programik sprawdza czy plik istnieje :] ALE PO CO TO? Jezeli za pomocą opendialog nie otworzysz niestniejącego pliku :D

wiekszasc wybrala
if opendialog1.execute then
begin

end;

i maja racje!

0

dzięki ludzie już wiem:) a może macie kurs w którym jest to opisane? bo ja w żandym nie znlazłem:(

0

Dokładnie Newkain, chyba nie rozumeisz za bardzo tego co piszesz :). Bo jak można otworzyć plik który nie istnieje :D a pozatem OpenDialog.Execute jest rownowazne OpenDialog.Execute = True wiec nie opłaca sie pisać dłużej skoro efekt jest ten sam :-)

0

NewKain napisał:
Ja tam proponuje :
&gtif (OpenDialog1.Execute = True) then
&gtbegin
&gtif (FileExists(OpenDialog1.FileName) = True) then
&gt begin
&gt
&gt {i tu wstawiasz juz kod co ma robic z tym plikiem}
&gt
&gt end;
&gtend;
&gt
&gtPozdrawiam

jeśli napiszesz if OpenDialog1.execute to delphi domyślnie przyjmuje if (OpenDialo1.execute = true);
w TOpenDialog można sobie włączyć opcje sprawdzania, czy plik istnieje, nie trzeba wtedy męczyć się z Fileexists.

0

borsuk napisał:
cześć...rezygnuję z pascala:) przenoszę się na delphi 6:) Mam na początek pytanie.. Wiem już jak zrobić to menu u góry z "plik, edycja, widok itp" i w pliku mam 2 opcje "zamknij" i "otwórz". Żeby zamknąć program to wiem wpisuję "close" i po naciśnięciu wychodzę a jak zrobić żeby mi się otworzyło menu "otwórz" takie jak np. w paincie?...pomóżcie...POZDRAWIAM!!!!!!!

raczej używaj Application.terminate zamiast close. jeśli będziesz mial więcej Form'ów i zrobisz close w innym niż główny, to nie zamknie ci programu, tylko okno.

0

A po co na innej formie robić zamykanie głównego programu. To trochę bez sensu {glowa}

0

LeWy napisał:
A po co na innej formie robić zamykanie głównego programu. To trochę bez sensu {glowa}

Nie kumam, co tu nie ma sensu. Może ktoś pisze program, w którym na głównej formie ma np. guziki odpalające poszczególne sekcje programu (np. sekcja kodująca, pakująca, zapisująca w wybranym formacie z użyciem wielu opcjii lub coś tego typu). Każda sekcja może działać jako osobny program i jego autorowi nie chce się wracać do formy głównej tylko po to, aby zamknąć program i robi to z formy podrzędnej. W tym przypadku uwaga Figara jest jak najbardziej na miejscu.--"Imagination is more important than knowledge." - A. Einstein

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1