2 pytania (klawisze niestandardowe, piksele na ekranie)

0
  1. Wiecie może jak się zabrać do zrobienia programu do obsługi
    klawiszy Volume na klawiaturze. Tzn one działają poprawnie
    ale chciałbym aby w momencie kiedy się zmienia głośność,
    żeby pokazywał mi się na chwile jakiś pasek pokazujący
    stopień natężenia dźwięku, lub żeby wyskakiwało to okienko
    co się pokazuje po kliknięciu na ikonkę głośniczka w Tray'u.

O no i jeszcze jeden problem, taki program pewnie powinien
wykrywać naciśnięcie klawisza w systemie, ale komponent
TKeySpy prawdopodobnie z powodu posiadania w2k mi nie działa.

Przepraszam że tak ogólnikowe pytanie zadaję, mam jeszcze drugie :)))

  1. Jak pobrać kolor dowolnego piksela na ekranie?--__
    Pozdrawiam...
    piechnat
0

Chodzi ci pewnie o klawiature multimedialna :-) A probowales nacisnac tamten przycisk przy wlaczonym
programie Adama ktory pobiera kody klawiszy. Jak tam sie pokaze to juz byly by latwiej. Moglbys sprawdzic
(sam bym to zrobil ale nie mam takiej klawiatury :-) )
--pozdrawiam PEDROS {hello}

Nie uzywajcie irca i tak nie ma tam nic ciekawego. Niech nikt tam nie wchodzi ;)

Delphi6

0

Co do "Jak pobrać kolor dowolnego piksela na ekranie?"

Najlatwiej to zlapac uchwyt pulpitu, nastepnie w jakims timerku sprawdzac nad jakim pixelem znajduje sie myszka [GetCursorPos chyba] sluzy do tego Canvas.Pixels[X,Y] gdzie X i Y to ten biedny kursor na pulpicie, funkcja zwraca TColor :)--W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi.

0

Sheitar napisał:
Co do "Jak pobrać kolor dowolnego piksela na ekranie?"
&gt
&gtNajlatwiej to zlapac uchwyt pulpitu, nastepnie w jakims timerku sprawdzac nad jakim pixelem znajduje sie myszka [GetCursorPos chyba] sluzy do tego Canvas.Pixels[X,Y] gdzie X i Y to ten biedny kursor na pulpicie, funkcja zwraca TColor :)
&gt
W tym wypadku to ja bym sobie odpóścił Canvas. To tylko spowalnia i zajmuje dodatkową pamięć. Wystarczy użyć funkji API.

var
uchwyt:HDC;
Punkt:TPoint;
begin
uchwyt:=GetDC(0);
if GetCursorPos(Punkt) then
Kolor:=GetPixel(uchwyt,Punkt.x,Punkt.y);
ReleaseDC(uchwyt);
end;--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

------------Reklama-------------
Szukasz pomocy?
Najszybsza pomoc dostępna na IRC:
serwer: warszawa.ircnet.pl
sieć: POLNet
kanał: #4programmers.net lub #4programmers

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0