Usuwanie zaznaczenia w TListbox

0

Mam potezny problem - wiem jak wstawic do listbox grafiki, zmienic kolor zaznaczenia, zmienic kolor txtu itd. ale nigdzie nie znalazlem odpowiedzi jak usunac, albo jakas sztuczka "pokryc" ta kropkowana obwodke, ktora sie pojawia przy zaznaczneiu itemu w ListBoxie :((((. Widzialem aplikacje w ktorych tego nie ma (np. tlen). jesli ktos nie wie dalej o co mi chodzi, to niech zaznaczy w jakims programie listbox i kliknie na inne okno w paksu zadan, ale na tly male zeby dalej bylo widac nieaktywny program z zaznaczonym polem w listboxie - kropki znikaja, ale kolor zaznaczneia jest dalej. Myslalem zeby moze w OnSelect-czy-jak-to-tam dac setfocus na cos innego, ale to raczej bezsensowne...--- - -
Roszi

0

Jedyne co mi przychodzi na myśl to użyć:
ListBox1.ClearSelection;
W momencie, gdy forma przestaje być aktywna i ponowne zaznaczenie przy uaktywnieniu. Ale to chyba nie jest najlepszy sposób :( --Jest jeszcze jeden błąd ... :)

0

oj chyba zle to wszystko wytlumaczylem {glowa} ...

chodzi mi o to, zeby caly czas byl ten efekt jak w momencie gdy forma przestaje byc aktywna, czyli ze zawsze nie bylo tych kropek... ok - nie kazdy ma tlena - tak jest w winampie :)--- - -
Roszi

0

Roszi napisał:
oj chyba zle to wszystko wytlumaczylem {glowa} ...
&gt
&gtchodzi mi o to, zeby caly czas byl ten efekt jak w momencie gdy forma przestaje byc aktywna, czyli ze zawsze nie bylo tych kropek... ok - nie kazdy ma tlena - tak jest w winampie :)
&gt
Nie w każdym Winampie :)
Dobra pozostaje Canvas i OwnerDraw :(--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

0

Dryobates napisał:
&gtNie w każdym Winampie :)

ok - w kazdym winampie w wersji 3&gtX&gt1 :)

&gtDobra pozostaje Canvas i OwnerDraw :(

no przeciez do zmiany koloru podswietlenia uzywam wlasnie Canvas. Sek w tym, ze winda na tym co ja narysuje, sama rysuje przy zaznaczeniu te kropki. Czyli moje rysowanie jest przed rysowaniem tych kropek (chyba). Ale to sie na pewno da zrobic, problem tylko jak :| .--- - -
Roszi

0

Nie wiem czy to dobre rozwiązanie ale we
FlatListBox nie ma tych kropek.--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

hmmm mozliwe ze to bedzie zbawienna mysl jesli dryo nic lepszego nie wymysli :). tak czy owak - dzieki! {browar} --- - -
Roszi

0

Roszi napisał:
hmmm mozliwe ze to bedzie zbawienna mysl jesli dryo nic lepszego nie wymysli :). tak czy owak - dzieki! {browar}
&gt
Dlaczego tak na mnie czekasz? :) Przejrzyj kod tego komponentu i będziesz wiedział jak to zrobić.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

0

heh, racja... :).--- - -
Roszi

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1