Procedura losująca!?!?!

0

Potrzebuję pomocy! Chcę napisać program losujący liczby, i tak mam np. w 4 osobnych elementach edit liczby, i chche zeby program wyloswal mi 2 liczy rowniez do edit (pustych) i zeby liczby sie niepowtarzaly.

Proszę i pomoc i z góry dzieki!

0

i zapomnialem znow chodzi mi o delphi :)

0

Ile łącznie masz tych Editów i po co te liczby w nich.
Jakie to mają być liczby (podaj zakres)
Jeżeli to mająbyć liczby rzeczywiste to musiałbyś mieć niesamowitego farta żeby przy użyciu funkcji random wylosować dwie identyczne (jeżeli Ci się to uda to skreśl dla mnie liczby w Totku :D )--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

0

w sumie to jest tak: z zakresu od 1-49 wybieram 18 liczb (czyli jest 18 editow - tutaj wpisuje te liczby) pozniej jak klikne ok to ma mi wylosowac liczby do wolnych editow ktore zostawilem ( czyli jak to bylby tottek to 6 a jak co innego to np. 3) ok i oto mi chodzi.
p.s jaki jeszcze blad?

0

sunnyman napisał:
[CIACH!] i tak mam np. w 4 osobnych elementach edit liczby [CIACH!]
Wytlumacz mi to prosze. :)

var
Liczba1, Liczba2 : Integer;
begin
Randomize;
Liczba1 := Random(10);
repeat
Liczba2 := Random(10);
until Liczba1 &lt&gt Liczba2;
Edit1.Text := IntToStr(Liczba1);
Edit2.Text := IntToStr(Liczba2);
end;

Moze pomoze :)--Pozdrawiam {hello}
Tomasz K.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1