Znaki

0

chciałbym np. znaleźć w stringu (op'ek) znak " ' "

ale nie mogę bo kompilator wywala błąd

chodzi o to ze, nie moge rzypisać stringa "s := 'opek'hehe';

więc muszę znaleźć kod dla znaku ' tak jak dla enter #13 :)

0

Nie wiem czy o to Ci chodzi, ale sprobuj...:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var s,poz:string;
len:integer;
begin
s:='flow to ma joe ja mam tylko gadan'+chr(39)+'e...';
s:=Edit1.Text;
for len := 1 to Length(s) do
if s[len]=chr(39) then
begin
poz:=poz+inttostr(len)+',';
break;
end;
if poz &lt&gt'' then Form1.caption:='Znalazlem " '+chr(39)+' " znak na '+poz+' poz.' else
Form1.Caption:='Nie znalazlem znaku';

3 maj sie!

0

chodziło mi tylko o: chr(39) :)

0

aby przypisac znak ' wystarczy wpisac ' :) czyli dla twojego przykladu: S := 'Opek'+'+'hehe';
albo bez bawienia sie w te plusy:
S := 'Opek`hehe';

a jak go znalezc w stringu ?
if Pos(`'',S) > 0 then
//cos tam :)

--
-=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0