Problem

0

Czesc
Mam pytanko. Jak zrobic cos takiego żeby klient łączył sie z serwerem i gdy bedzie zły nr. ip wtedy wybiera inny i lączy sie ponownie??????

0

Hmm a co znaczy zły taki z ktorym nie mogl polaczyc czy bledny format IP ??
a co znaczy nastepny... z listy podanych ip czy jak ??

Jak to sprecyzujesz to postaram sie pomóc !!--Ozyrys Pozdrawiam {hello}
Delphi 6

0

wsadz gdzieś memo1 i tam napisz listę serwerów, z którymi będziesz się łączył :)
załózmy, że poprzez naciśnięcie button1 łączysz się z serwerem

wstaw do public
var
i : integer;
nastepny_host : string;
procedure connect(host : string);

==========

procedure Tform1.connect(host : string);
begin
with ClientSocket1 do
begin
Host := nastepny_host;
Active := True;
end;
end;

w ONCreate wstaw
begin
i :=0;
end;

ten kod wsadzasz jezeli chodzi ci o TClientSocket itp. w wątku ONError wsadź
begin
clientsocket.Active := false;
nastepny_host := memo1.lines[i];
connect(nastepny_host);//podłącz się
if clientsocket.Active = false then
begin
clientsocket.Active := true;
end;
i:= i+1;
end;

Jeżeli nie działa to napisz tu - a ja spróbuję to poprawić

0

W tym ostatnim to nie wiem po co jest to:
if clientsocket.Active = false then
begin
clientsocket.Active := true;
end;

I powinieneś jeszcze na końcu pod i:= i+1; dodać:
ErrorCode:=0; //zeby nie wywalał błędu--Delphi 6
Pozdrowienia{hello} ,
Moderator Imperior

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0