PHP i Delphi

0

Czy jest taka możliwość żeby skrypt PHP wysłał
jakąś informację do programu zrobionego w Delphim

piechnat

0

Właściwie to chciałbym zrobić czat, no i wymyśliłem
sobie żeby np.:
User wysyła swoją informację, ona trafia do skryptu PHP
a skrypt rozsyła ją do wszyskich programów uczestniczących
w czacie, tylko troche nie wiem jak spowodować żeby
skrypt w ogóle coś wysłał do usera.

Może znacie lepszy pomysł na zrobienie czata?
Albo znacie jakieś gotowe czaty żebym mógł obejrzeć źródło?

piechnat

0

Jest lepszy na to sposob :-)

Musisz napisac sobie chat server ktory bedzie gromadzil w
jakims wektorze wszystkich zalogowanych klientow i oczywiscie
deskryptor sesji kazdego polaczenia . Dla kazdego polaczonego klienta dla serwera musisz odpalic oddzielny watek . Na podstawie naglowka wiadomosci serwer
bedzie wysylal twoj message do odpowiedniej osoby/osob .

Do zrealizowania tego nasowa mi sie tylko jedno rozwiazanie : JAVA
zrobienie tego serwera to okolo 100 do 200 linii kodu .

Kolejnym zadaniem to klient . Tu sprawa jest dowolna .
Ale kozystajac z JAVA moglbys zrobic sobie apleta i czatowac z www :-)

pozdrawiam wojta$--Lets make linux better :-)

0

wojta$ napisał:
Jest lepszy na to sposob :-)
&gt
&gtMusisz napisac sobie chat server ktory bedzie gromadzil w
&gtjakims wektorze wszystkich zalogowanych klientow i oczywiscie
&gtdeskryptor sesji kazdego polaczenia . Dla kazdego polaczonego klienta dla serwera musisz odpalic oddzielny watek . Na podstawie naglowka wiadomosci serwer
&gtbedzie wysylal twoj message do odpowiedniej osoby/osob .
&gt
&gtDo zrealizowania tego nasowa mi sie tylko jedno rozwiazanie : JAVA
&gtzrobienie tego serwera to okolo 100 do 200 linii kodu .
&gt
&gtKolejnym zadaniem to klient . Tu sprawa jest dowolna .
&gtAle kozystajac z JAVA moglbys zrobic sobie apleta i czatowac z www :-)
&gt
&gtpozdrawiam wojta$

Bardzo się ciesze z tych pomysłów, ale tak na prawdę nic z tego nie rozumiem.
Chodzi o to że pół roku temu kiedy to oglądałem strony porno zastanawiało mnie dlaczego wyskakuje tyle tych okienek, i tak zacząłem uczyć się HTML'a , później trszkę JS, a później PHP, no i od 2 tygodni DELPHI. Ściągnąłem sobie z tej strony
POSTER (taki program dzięki któremu można wysłać posta na to forum).
I dlatego przyszedł mi pomysł z czatem, właściwie to on działa ale wszystkie
wypowiedzi dopisywane do jednego pliku na serwerze, który robi się
coraz dłuższy i dłuższy, no i trzeba coś z tym zrobić.

Niestety, nie wiem jak server ma coś wysłać do usera, bo na odwrót to proste.
Może znasz jakieś gotowce z których mógł bym się nauczyć?

piechnat

0

Prostsze rozwiazanie czat dla 2 osob (tylko) jezeli bedziesz chcial to mozesz bardzo latwo przerobic na cos duzo lepszego :

plik connection.java
package wmchat;

import java.io.;
import java.net.
;

public class connection {

int PORT = 6000;
String HOST = "localhost";
ServerSocket servSock;
public Socket sock;
chatRoom room;

public connection() {
}

public void connect(){
try {
sock = new Socket(HOST,PORT);
System.out.println("Succesfully connected to " + HOST);
room = new chatRoom(sock);
room.talk();
} catch (Exception e) {
System.out.println("Cannot connect to server");
sock = null;
try {
servSock = new ServerSocket(PORT);
System.out.println("Succesfully server started");
System.out.println("Accepting for a connection");
sock = servSock.accept();
room = new chatRoom(sock);
room.talk();
} catch (Exception ee) {
System.out.println("Cannot make server");
};

  } finally {
              try {
                sock.close();
                servSock.close();
              } catch (Exception eee) {};
            }

}

}

plik chatRoom.java
package wmchat;

import java.net.;
import java.io.
;

public class chatRoom {
Socket sock;
PrintWriter out ;
BufferedReader stdIn;
String nick;
String s ,temp;

public chatRoom(Socket sock) {
this.sock = sock;
try {
out = new PrintWriter(new BufferedWriter(new OutputStreamWriter(sock.getOutputStream())),true);
stdIn = new BufferedReader(new InputStreamReader(System.in));
} catch (Exception e) {};
}

public void talk() {
try {
System.out.print("Enter yur NICK : ");
nick = stdIn.readLine();
temp = "&lt " + nick + " &gt ";
nick = temp;
czytacz czytacz = new czytacz(sock);
czytacz.start();
while(true) {
try {
s = stdIn.readLine();
out.print(nick);
out.println(s);
out.flush();
temp = "";
} catch (Exception e) {};
}
} catch (Exception e) {};
}
}

plik czytacz.java

package wmchat;

import java.net.;
import java.io.
;

public class czytacz extends Thread {

Socket sock;
BufferedReader in ;

public czytacz(Socket sock) {
try {
this.sock = sock;
in = new BufferedReader(new InputStreamReader(sock.getInputStream()));
} catch (Exception e) {};
}

public void run() {
while(true) {
try {
System.out.println(in.readLine());
} catch (Exception e){};
}
}
}

plik chat.java

package wmchat;

public class chat {

public chat() {
}

public static void main(String[] args) {
connection conn = new connection();
conn.connect();
}
}

mam nadzieje ze ci cos to pomoze niestety aby pisac ci wiecej nie mam czasu (czytaj leiej) .

pozdrawiam wojta$--Lets make linux better :-)

0

WOW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! hmm... hmm... hmm... hmm...
Będe miał co studiować :-)

Wielkie Dzięki
piechnat

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1