Znowu TEdit...teraz juz chyba nie takie proste...

0

Czy jest jakis sposob aby tekst w TEdit pojawial sie nie po lewej stronie tylko po prawej...???

--take care,

Wodzu

0

http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=6323 i poczytaj uwaznie madrego czlowieka, ktory odpowiedzial ;) --sys:> logout....

0

Dziekuje Sheitarze;)
Musze jednak powiedziec, ze sam na to wpadlem. Ludzilem sie jednak ze moze da sie jakos obejsc ograniczenia nalozone przez Borlanda...--take care,

Wodzu

0

Czy moglbys zobaczyc do mojego poprzedniego posta zatytulowanego "Kody klawiszy...". LKS pokazal mi tam, jak wlaczyc reagowanie programu na wcisniecie danego klawisza. Potrzebne mi to bylo bo zalozylem sobie, ze w moim Memo beda sie pojawiac np. tylko cyfry. Gdy wcisne jakikolwiek inny klawisz to nie powinien sie on pojawic w Memo. Niestety tak sie dzieje, nawet wtedy gdy wpisuje np. taka instrukcje

If Ord(Key)&gt57 then Exit

jak rozumiem, program powinien wyskoczyc z procedury. Jednakze on uparcie wpisuje ten klawisz(czyli taki ktorego kod jest wiekszy niz 57) do Memo i dopiero pozniej z niej wyskakuje. Co mam zrobic aby temu zapobiedz?--take care,

Wodzu

0

Sprobuj:

If Ord(Key)&gt57 then Key:=Chr(0);

--Pawel

Delphi6

0

Dlaczego ja musze siedziec cala noc nad jedna linijka kodu, a Ty tylko na to zerkniesz i juz wiesz co jest grane? ;)

Dzieki! {browar} --take care,

Wodzu

0

Wodzu napisał:
Dlaczego ja musze siedziec cala noc nad jedna linijka kodu, a Ty tylko na to zerkniesz i juz wiesz co jest grane? ;)

Bo pamietam, ze w podobny sposob byl rozwiazany (na forum) problem: jak uniknac dzwieku wydawanego przez komputer przu nacisnieciu Enter w Edicie.

poza tym, jesli przemyslec role i sposob dzialania procedury OnKeyPress (czy onKeyDown), to latwo dojsc ze nie ona zajmuje sie wpisywaniem tekstu do Edita. Przeciez nie ma w niej zadnego kodu, ktory by to robil. Dlatego Exit spowoduje pominiecie dalszego ciagu procedury OnkeyPress (o ile taki istnieje) ale nie niezaleznej niewidocznej dla Ciebie procedury wpisujacej do Edita. Poniewaz procedura ta uzywa wartosci Key z OnKeyPress/Down, wiec trzeba jej ta wartosc podmienic na odpowiadajaca znakowi pustemu, czyli 0.

Pozdrawiam {hello} i zycze, zeby Ci dalej poszlo gladko :-) :-) :-) --Pawel

Delphi6

0

Wodzu, piszesz kalkulator? Chcesz zobaczyc moj nietypowy kalkulator, ktory napisalem jako pierwszy program Delphi? jesli tak, podrzuc email. :-) --Pawel

Delphi6

0

Wiesz, doszedlem do tego ze trzeba po prostu podmienic wartosc Key. jednakze nie znalem kodu ktory by wpisywal do zmiennej wartosc 0?,pusta?

Tak pisze kalka i chetnie zobacze twoje dzielo;)

[email protected]
--take care,

Wodzu

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1