Która liczba większa - schemat blokowy

0

Analizuje przykładowy schemat blokowy
indeks.gif
Czy ten schemat blokowy odnosi się do tego żeby sprawdzić, która z wczytanych liczb jest większa?

6

Nie, on oblicza NWD dwóch liczb.

0

A ten?
algorytm.png
Sprawdza czy dany element znajduje się w tablicy i odczytuje jego pozycje?

2
piotrek1998 napisał(a):

Analizuje przykładowy schemat blokowy
indeks.gif
Czy ten schemat blokowy odnosi się do tego żeby sprawdzić, która z wczytanych liczb jest większa?

implementując to w JS:

function compute(a, b) {
	while (a != b) {
		if (a > b) {
			a = a - b;
		} else {
			b = b - a;
		}
	}
 	return a;	
}


console.log(compute(10, 3)); // 1
console.log(compute(24, 18)); // 6
console.log(compute(100, 175)); // 25
console.log(compute(65536, 640)) // 128

jak widać, faktycznie liczy NWD.

1

Ten drugi szuka elementu w tablicy, i jeśli znajdzie, podaje jego pozycję.

4
Manna5 napisał(a):

Ten drugi to tzw. wyszukiwanie binarne - algorytm sprawdzający czy i na jakiej pozycji znajduje się element w tablicy.

Nie, to jest wyszukiwanie liniowe, od początku tablicy. Wyszukiwanie binarne potrzebuje posortowanej tablicy i zaczyna od środka

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1