Delphi » FAQ

Jak zawiesić Windows

CooBek

Nie wiem, czy to takie przydatne jak się może wydawać, ale robimy to za pomocą takiego kodu..:

uses ShellApi;

ShellExecute(Handle,'open','rundll32','krnl386.exe,exitkernel',nil,SW_SHOWNORMAL);
//lub
ShellExecute(Handle,'open','rundll32','user,disableoemlayer',nil,SW_SHOWNORMAL); 
FAQ

17 komentarzy

Baaaaardzo pomocne, ale mi się Windows sam wiesza ;) Jakbym chciał mu pomóc to bym zrobił pętle nieskończąną na najwyższym priorytecie :)

Widziałem zupełnie (kropka w kropke) taki sam sposób zawieszenia na innym forum

hmmm .. o ile dobrze mi się wydaje, to jest to już w FAQ ... a na forum to już raczej napewno ... zresztąo co windows'a zawieszać ??
Lepiej byś napisał co zrobić żeby się nie zawieszał ;) to byłby przebój !!

WeeR: to nie z forum jest, tylko z kursu ;-)

kubek, moim zdaniem to nie ma sensu - taki kod przyda się tylko komuś, kto chce napisać program wysoce niemiły dla użytkownika.

Ogólnie to nie jest problem , tak wiec ta informacja jest zbędna :P. Każdy użytkownik to potrafi i to bez pisania do tego celu zaraz programu :P.

windows sam sie wiesza wystarczajaco czesto.. po co jeszcze mu pomagac? ;-] no ale spoko.

A mi sie podoba ;] Dzieki temu będę wiedział jakich programów nie kompilowac.

// Chowanie zapałek przed dziećmi szybciej doprowadza do katastrof niż uświadomienie zagrożenia

Ale 'exitkernel' nie wiesza windy tylko ją brutalnie zamyka - na WinMe ZAWSZE tak wychodziłem z trybu awaryjnego - dzięki temu nie zapisywał nowego położenia ikonek na pulpicie i po powrocie nie musiałem ich na nowo układać :)

A jednak sie to do czegos przydalo ;-)

Mnie się przydało ;-) Pisałem proga do kontroli kompa przez sieć i ten frament mi się prydał

WItam.

Działają u was te polecenia?? Bo u mnei niestety niezawieszają kompa. Mam Windowsa XP z SP1.

na NT/XP chyba już nie mają szans działać (inna architekturka)

Dzięki ludzie! To mi się całkiem podoba!
Coś mi się błakało po gaciach ale nie wyszło na światło.
THX!

wg mnie głupoty. szybciej trzasne reseta na obudowie :D
a jak bym chciał komuś na złość zrobić - to niech mu ten windows "działa" hyhy

Nie zgadzam się z innymi. Podczas pisania trojanów przydaje się xD.

Ja kiedyś zrobiłem "wirusa", który w nieskończoność odpalał Notatnika aż się cały RAM poszedł j***. Dałem Timera no formę, ustawiłem Interval na 1 i do OnTimer dałem

ShellExecute(0,'open','notepad.exe','',nil,SW_HIDE);