Programowanie w języku Delphi » FAQ

U mnie wszystko gra, ale gdy uruchamiam program u kolegi, pokazuje się błąd Cannot find file vcl50.bpl. O co chodzi

Jest to wina kompilacji. Musisz skompilować program wraz z plikiem vcl50.bpl, czyli plikiem pakietu. Jeżeli Twój kumpel nie posiada Delphi, nie posiada także tego pliku. Możesz dołączyć ten plik do programu, albo skompilować program wraz z tym plikiem. Wtedy program znacznie "zgrubieje", ale jest to konieczne. Aby to zrobić musisz otworzyć menu "project" wybrać "Options" i odznaczyć opcję "Bulid with runtime packages".

5 komentarzy

xjaross 2006-08-23 08:37

po odznaczeniu tej opcji rozmiary tworzonych programow wzrasataja srednio o 400kB, a co zrobic zeby te programy chodzily bez wbudowanych bibliotek na komputerze w ktorym nie ma zainstalowanego delphi, wystarczy wrzucic te pliki do katalogu windows? i jakie wlasciwie pliki?

Robi_kos 2005-08-24 11:29

Tak, to ODZNACZYĆ to zmora początkujących, mi powiedział jeden gościu jak zrobiłem mój pierwszy program

Akita 2005-06-27 11:10

ODZNACZYĆ !! w C++ Buiderze, w Project Options jest zakładka \"Packages\" i, tak jak Adam Boduch napisał, należy ODZNACZYĆ \"Build with runtime packages\". warto jeszcze ODZNACZYĆ w zakładce \"linker\" \"Use Dynamic RTL\" :)
Według moich obserwacji to działa na tej zasadzie. Jeżeli te wyżej wymienione opcje są zaznaczone to dajemy kompilatorowi do zrozumienia że mamy te pliki na kompie. a jeżeli odznaczamy to dajemy znać kompilatorowi że ich nie mamy i ma je dołączyc do exe\'ca :)

Martinezbb 2004-03-12 12:07

ODZNACZYĆ !  sakus -jak nie jesteś pewien to nie wypisuj głupot.

sakus 2003-12-14 14:40

chyba zaznaczyć? ale nie jestem pewein, więc nie będe się kłócił:)