Programowanie w języku Delphi » FAQ

Jak wyświetlić obrazek z rozszerzeniem *.jpg

Do listy modułów uses dodaj słowo jpeg. To nie zadziała na pewno w Delphi 2, ale w wyższych wersjach na pewno.

Image.Picture.LoadFromFile('C:\image.jpg');


Image to nazwa komponentu TImage jaki musisz wstawić na forme.

10 komentarzy

seba22 2005-07-06 12:02

mozna nim smialo wczytac nawet bmp i dziala na 7 :D

Rookie One 2004-05-01 11:50

Zdaje sie, ze trzeba obsluzyc zdarzenie onKeyPress tak, zeby sprawdzalo, czy zostal nacisniety Enter (#13).

Rookie One 2004-04-12 18:53

Link dodaj wskazowke na gorze... :/ ->http://4programmers.net/add_tip.php?t=1
A co do drugiego pytania - powesz na forum, to nie miejsce na cos takiego... :///

Domciu 2004-01-15 21:47

Dobra to teraz pytania z innej beczki :) Napiszcie mi gdzie tu mogę pytania pisać aby się znajdywały w FAQ'u:) Drugie pytanie: jak zrobić, by to co wpisałem w ComboBox, czyli adres www po kliknięciu enterem wszedł na dany adres???
Czy z komponentem Edit bedzie tak samo???

Siwyxxx 2003-06-27 13:59

U mnie tez nie działa na 5.0

avatar 2003-06-17 16:56

nie działa w Delphi 7.0

klaster 2003-04-14 02:09

hyba powinno być Image1.Picture.LoadFromFile('C:image.jpg');
moze byc rowniez Image1.Picture.LoadFromFile('\image.jpg'); wtedy bedzie czytał z głównego katalogu

muzaMen 2003-03-30 15:24

Przeciez mozna normalnie dac komponent image i wczytac jpg

Snowak 2004-04-13 13:50

Sluchaj domciu pomysl ty troche przejrzyj wszystkie arty i wszystkie FAQ, to znajdziesz, ja gdzies kiedys cos takiego widzialem... :)