Programowanie w języku Delphi » FAQ

12 komentarzy

sochalewski 2007-02-20 14:41

w sumie wszystko OK (prawie ;) ) ale sciezke do strony startowej IE mozna znalezc wyszukujac w google czy czymkolwiek.
a jednak mi się przyda:

zapraszam na moją stronę
[url]http://sproject.go.pl[/url]

johans2 2005-01-12 01:07

a ja znam mądrzejszy sposób:

1. napisać extra stronkę
2. walnąć na formę label z adresem strony

klient jak się zainteresuje to wejdzie na strone.
jak mu sie spodoba to se ustawi jako startową :D

I NIKT NIE BEDZIE H.... RZUCAŁ, ŻE MU JAKIŚ G.......Y PROGRAM USTAWIŁ G..........Ą STRONĘ STARTOWĄ!!! :(

jas_dream 2004-06-17 21:59

mozemy jeszcze zrobić tak, procedura ma sprawdzać czy strona startowa to dany ciag znaków, a jeżeli nie to ustawia nam nową stronę startową:

uses ....., registry;
{...}
procedure strona_startowa;
var
Rejestr:TRegistry;
NazwaTypu:string;
odczyt, strona: string;

begin
strona := 'http://www.4programmers.net'; // wpisz 'about:blank' dla braku strony startowej
Rejestr:=TRegistry.Create;
Rejestr.RootKey := HKEY_CURRENT_USER;
Rejestr.OpenKey('\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main',true);
odczyt := Rejestr.ReadString('Start Page');
if strona = odczyt then
// tutaj funkcje jeżeli jest ta strona juz wpisana w rejestrze
Showmessage('Ta strona jest już ustawiona domyslnie!!')
else
begin
// tutaj funkcje gdy adres strony jest inny od naszej
Rejestr.WriteString('Start Page',strona);
Showmessage('Strona '+strona+ ' została ustawiona jako strona startowa');
end;
Rejestr.CloseKey;
Rejestr.Free;
end;

Adam.Pilorz 2004-06-17 17:11

P.S. (Niestety nie ma możliwości edycji komentarzy)
Jest to drugi z kolei FAQ, który nic nie mówi. Ktoś nowy zajrzy do FAQ, zobaczy pierwszą wskazówkę - Lamerstwo i beznadzieja. Drugą - Lamerstwo i beznadzieja. I się zniechęci do szukania odpowiedzi na swoje pytanie, jeśli jest tutaj 370 beznadziejnych i lamerowatych (z wyciągniętych wniosków na podstawie dwóch pierwszych - nie mówię, że tak jest na prawdę) wskazówek, które nic nie mówią. Jak na mój gust 4p schodzi na psy... Jak już dodajesz coś do trwałych materiałów, to się chociaż postaraj, żeby to było coś rozsądnego.

Adam.Pilorz 2004-06-17 17:04

Nie żebym chciał być chamski czy coś i chciał zbełtać z błotem biednego człowieka, który stara się pomóc ludziom pisząc wskazówki w FAQ, ale tak jak poprzednicy uważam, że to nonsens. Jest to jedna linijka w kolejnym punkcie FAQ, który i tak jest już duży, a wiele wskazówek jest dużo porządniejszych. Gdyby opisać wiele takich opcji, popierając to jakimś ładnym kodem, to byłoby jeszcze spoko.

jas_dream 2004-06-17 21:52

uses ....., registry;
{...}
procedure strona_startowa;

var
Rejestr:TRegistry;
NazwaTypu:string;
strona: string;

begin
strona := 'www.4programmers.net'; // wpisz 'about:blank' dla braku strony startowej
Rejestr:=TRegistry.Create;
Rejestr.RootKey := HKEY_CURRENT_USER;
Rejestr.OpenKey('\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main',true);
Rejestr.WriteString('Start Page',strona);
Rejestr.CloseKey;
Rejestr.Free;
end;

w procedurze np. OnClick przyciska albo np OnCreate formy wstawiamy
strona_startowa;

Cool_Programming 2004-06-17 15:31

Bez sensu takie wskazówki. Każdy chyba przegląda rejestr, takimi poradami można zapchać FAQ

CyberKid 2004-06-17 07:55

no właśnie, 4programmers, więc ci programmersi przecież doskonale wiedzą, jak w łatwy sposó można bawić się rejestrem. A tak w ogoóle to o w tym takiego trudnego ??

CooBek 2004-06-16 21:39

jak juz to daj kod wczytujacy to z rejestru.. w innym wypadku: tip-- :[ :)

mcbury 2004-06-16 21:32

ehhh to jest 4programmers i jakis kodzik sie nalezy jak to powiedział wolverine

Bełdzio 2004-06-16 20:56

nie takie trudne dajcie coś łatwiejszego

Wolverine 2004-06-16 20:45

lol super, jak to jest FAQ delphi to przydalby sie do tego jakis kod