Wątek przeniesiony 2020-03-19 11:20 z Edukacja przez cerrato.

Czy istnieje darmowy hosting na pierwszą stronę internetową?

Odpowiedz Nowy wątek
2020-03-19 11:01

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 1 tydzień temu

0

Cześć!

Mam pytanie, nie wiedziałem gdzie je umieścić to wstawię je tutaj. Jest czas kwarantanny koronawirus itd, a zadania na uczelnie trzeba robić, i mam pytanie czy jest jakiś darmowy hosting, który dałby dostęp do domeny (nie gra roli jakiej postaci) trochę darmowej przestrzeni dyskowej (strona nie jest duża) i obsługiwał bym HTML CSS JS PHP i MySQL. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc z pewnością by mi to ułatwiło kontakt ze wszystkimi ludźmi z którymi pracuję nad projektem. Dziękuję za informacje.

Pozostało 580 znaków

2020-03-19 11:25
Moderator Kariera

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 1 dzień temu

Lokalizacja: Poznań

2

https://www.ovh.pl/hosting/ - tutaj masz najtańszy pakiet za 10PLN miesięcznie. Nie jest to chyba kwota, która jest wygórowana, a przynajmniej masz porządną usługę. Te darmowe hostingi często mają jakieś ograniczenia. Poza tym jest ryzyko, że taki darmowy hosting może w każdej chwili zniknąć, zmienić swój regulamin, nie masz gwarancji dostępności, możesz nie mieć zdalnego dostępu do SQL itp.


Naczelny forumowy hejter Apple

That game of life is hard to play, I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay, So this is all I have to say
edytowany 3x, ostatnio: cerrato, 2020-03-19 11:31

Pozostało 580 znaków

2020-03-19 11:28

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 48 minut temu

Lokalizacja: Piwnica

1

https://www.ct8.pl/


Pozostało 580 znaków

2020-03-19 15:51

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 1 tydzień temu

0

Dziękuję za przeniesienie tematu, następnym razem będę dobierał bardziej rozważnie kategorię :D

Odnośnie hostingu, chciałbym na start coś darmowego bo szczerze mówiąc to będzie taki hosting, żeby wrzucić podesłać nauczycielowi, pokazać co się dzieje, a później działać dalej, może jak się strona rozrośnie to można by było wskoczyć na coś płatnego, fakt 10 zł to nie dużo, ale ja bywam czasem sklerotykiem, lubie czasem zapomnieć o jakimś koncie płatnościach i wolę uważać, a potrzebuję miejsca na stronę myślę ze na max pół roku :D

CT8 bardzo ciekawie wygląda, jeżeli wszystko w praktyce się sprawdza tak jak piszą to było by świetnie :D

Jeszcze chciałem zapytać, czym się cechuje zdalny dostęp do baz, o co w tym chodzi?

edytowany 1x, ostatnio: Krispi One, 2020-03-19 15:52

Pozostało 580 znaków

2020-03-19 16:07
Moderator Kariera

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 1 dzień temu

Lokalizacja: Poznań

2

czym się cechuje zdalny dostęp do baz, o co w tym chodzi

Baza może być postawiona na tej samej maszynie, na której stoi serwer WWW/PHP. Wtedy (w dużym uproszczeniu) połączenie PHP z bazą danych nie idzie przez sieć, ale "bezpośrednio". Ale do takiej bazy można też się łączyć zdalnie - np. masz serwer SQL stojący gdzieś-tam, a do niego łączą się przez internet programy zainstalowane na komputerach klientów. W takim razie mówimy właśnie o zdalnym dostępie. Wiele darmowych hostingów ma takie coś zablokowane. Nie wiem, czy jest to Ci potrzebne, ale np. hosting podany przez Skarpetowego w darmowym planie nie ma takiej funkcjonalności.


Naczelny forumowy hejter Apple

That game of life is hard to play, I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay, So this is all I have to say

Pozostało 580 znaków

2020-03-19 16:26

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 1 tydzień temu

0

Czyli jak na tym darmowym serwerze postawię bazę danych bo jest taka opcja i postawie stronę, i będę wykonywał jakieś działania na bazie, to będę tak jakby działał na bazie danych postawionej na komputerze a nie na bazie postawionej na serwerze, i jak dajmy na to mam rejestrację to będę musiał mieć cały czas komputer włączony żeby ktoś musiał z bazy skorzystać?

Pozostało 580 znaków

2020-03-19 16:34
Moderator Kariera

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 1 dzień temu

Lokalizacja: Poznań

2

Nie, to tak nie działa.
Jak postawisz bazę na darmowym serwerze, a do tego postawisz jakąś stronę, która będzie się z tą bazą łączyć, to strona będzie dostępna dla wszystkich, bo de facto generowanie strony i łączenie się z bazą (np. przez PHP) jest robione w ramach tego samego serwera. Ale jeśli będziesz miał jakiś inny serwer, albo sobie napiszesz jakąś aplikację Windowsową w C++, to taki inny serwer albo taka apka nie będzie mogła się połączyć z taką bazą.
W skrócie - baza będzie dostępna jedynie w ramach tego serwera, nie da się do niej wbić z zewnątrz,


Naczelny forumowy hejter Apple

That game of life is hard to play, I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay, So this is all I have to say

Pozostało 580 znaków

2020-03-19 16:36

Rejestracja: 3 lata temu

Ostatnio: 20 minut temu

0

Nie wiem jak dzisiaj ale pamietam czasy jak na cba.pl mozna bylo za darmo dostac hosting z baza danych. Haczyk jest taki, ze bez adblocka beda sie reklamy wyswietlac na stronie.


01010100 01110101 01110100 01100001 01101010 00100000 01101110 01101001 01100101 00100000 01101101 01100001 00100000 01101110 01101001 01100011 00100000 01100011 01101001 01100101 01101011 01100001 01110111 01100101 01100111 01101111 00101110 00100000 01001001 01100011 00100000 01110011 01110100 01101111 01101110 01110100 00101110
edytowany 2x, ostatnio: stivens, 2020-03-19 16:37

Pozostało 580 znaków

2020-03-19 19:30

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 1 tydzień temu

1

@cerrato: dziękuję bardzo za odpowiedź teraz już wszystko rozumiem, czyli jakbym chciał postawić coś w stylu rest api czy coś takiego to aplikacja nie będzie miała wsparcia bazy, ale jeżeli korzystam tylko z zasobów mysql i strony i nic poza nią to będzie śmigało o to mi chodziło dziękuję pięknie :D

@stivens powiem ci że patrzyłem na cba ale te reklamy jednak trochę mnie odstraszają bo pasuje skorzystać z serwera w celach naukowych i lepiej żeby nic nie zabrudzało ekranu :D

Pozostało 580 znaków

2020-03-19 20:17

Rejestracja: 3 lata temu

Ostatnio: 20 minut temu

0

Dlatego wspnialem o adblocku.
Surfowanie po sieci bez adb to tak dobry pomysl jak nurkowanie na kilkaset metrow bez butli tlenowej.


01010100 01110101 01110100 01100001 01101010 00100000 01101110 01101001 01100101 00100000 01101101 01100001 00100000 01101110 01101001 01100011 00100000 01100011 01101001 01100101 01101011 01100001 01110111 01100101 01100111 01101111 00101110 00100000 01001001 01100011 00100000 01110011 01110100 01101111 01101110 01110100 00101110
edytowany 1x, ostatnio: stivens, 2020-03-19 20:17

Pozostało 580 znaków

2020-03-23 11:55

Rejestracja: 1 tydzień temu

Ostatnio: 4 dni temu

0
stivens napisał(a):

Dlatego wspnialem o adblocku.
Surfowanie po sieci bez adb to tak dobry pomysl jak nurkowanie na kilkaset metrow bez butli tlenowej.

Teraz wystarczy zainstalować przeglądarkę opratą o blockchain " breave" i problem zgłowy.

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0