Strumień z własnej kablówki

Odpowiedz Nowy wątek
Andżej Galijski
2008-12-25 14:12
Andżej Galijski
0

Chciałbym zrobić coś ala <url>tv.ooj.pl</url> tylko z własnej kablówki i nie będzie to otwarty serwis.Dogadałem się z moim providerem kablówki gdyż jest to mała sieć osiedlowa.Podniesie mi rachunek a ja bee mógł ją udostępniać w internecie legalnie.Tylko pytanie jak to zrobić ? Co potrzebuje kupić ? Jak to podłączyć ? Jeśli chodzi o google to ciężko to nazwać.Tyle co wyczytałem o strumieniach to do mojego planu się nie przyda.Może ktoś wie lub ma coś takiego ??

Pozostało 580 znaków

2008-12-25 18:19
Moderator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

0

Na moje oko - karta TV do komputera do przechwytywania sygnału wideo. A potem to już wysłać w świat strumieniem jest łatwo. Windows Media Services/Server [nie pamiętam dokładnie] dla Windows Server 2003 na przykład fajnie się nadaje do tego, także chyba Windows Media Encoder (darmowy) czy Expression Encoder 2 (płatny).
Jeżeli nie ze stajni Microsoftu - jest przesył strumieniowy w VLC.

Oczywiście jedna karta = jeden kanał wysyłany w świat. Choć pytanie i tak czy na niego łącza wystarczy jak się ludzie podłączą.

Pozostało 580 znaków

2008-12-25 18:24

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Streamig wideo żerny, oj żerny. Musisz się wyposażyć w porządne łącze.

Pozostało 580 znaków

Andżej Galijski
2008-12-25 20:15
Andżej Galijski
0

a mógłbyś mi znaleźć takie karty na allegro bo nie wiem co wpisać jak wezmę zła kartę tv do kompa to

a) na takiej karcie z reguły jest pierwsze 7 podstawowych programów a ja chce jakieś discovery i Animal planet

b) czy taka karta nie będzie tylko odtwarzała a jak będę chciał wysłać sygnał to jak ??

Pozostało 580 znaków

2008-12-25 21:11

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

a) no przecież jaką sobie częstotliwość ustawisz taką karta będzie odbierać
b) karta nie odtwarza tylko program komputerowy. Sterownik karty wysyła strumień do programu, a program odtwarza. Musisz sam napisać taki program komunikujący się ze sterownikiem (chyba są do tego jakieś standardy, WMI może) tylko zamiast na ekran to w świat wysłać.

Pozostało 580 znaków

Andżej Galijski
2008-12-25 23:12
Andżej Galijski
0

Spróbuje wtedy skorzystać z programów poleconych przez kolegę wyżej bo z napisaniem programu ktory będzie obsługiwał sterownik możne być problem ... jeszcze 3 pytania

1 co z kanalami kodowanymi np. disney channel ??
2 na co powinienem zwrócić uwagę przy wyborze karty bo może starczy taka za 300-400 a nie za 500-600
zl
3 z tego wychodzi ze nie potrzebuje zadnej zgody od providera kablówki bo sam łapie sygnał
4 czy to wtedy byłoby legalne ??

Pozostało 580 znaków

2008-12-25 23:29

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0
  1. przecież dostaniesz dekoder od provider'a kablówki nie ?

  2. 4.) albo 3 albo 4 :)

Pozostało 580 znaków

Andżej Galijski
2008-12-26 00:17
Andżej Galijski
0

Właśnie kolega sprzedaje monitor który ma podłączenie na kablówkę czy miejac taki monitor mozna bez tej karty TV

Pozostało 580 znaków

2008-12-26 13:42

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

Nie. Te monitory (lub telewizory z funkcja monitora) nie wysyłaja sygnału "na zewnatrz". Nie da sie do go dalej nadawac, ani nagrywac.

Pozostało 580 znaków

2008-12-26 13:52

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

chyba są do tego jakieś standardy, WMI może

To juz raczej Capture z DirectShow - mozna przechwycic strumien z tunera tą sama metodą co z kamerki internetowej na przykład. Jest zreszta masa programów działających na tej zasadzie - na przykład K! TV.

W VLC zrobisz wszystko - mozesz przechwycic strumien z karty i przekazać go przez siec, a nawet do kilku zrodel na raz - na przyklad kilka strumieni sieciowych, plik i na ekran.

Mozesz tez zainteresowac sie serwerem shoutcast i nadawac strumien nsv - dla odbiorcy to najlepsze, bo wystarczy Winamp zeby to odebrac, a Winampa ma 99% uzytkownikow Windows. Tyle ze tutaj masz troche wiecej dłubania i nie wiem jak przechwycic strumien bezposrednio z karty - ale na pewno sie da.

Co do łącza - z tego co rozumiem, ma to obejmowac tylko siec osiedlową, wiec gdzie tu problem? 100 Mbit na pewno jest, wiec powinno wystarczyc. No chyba ze pozwolili ci nadawac w swiat :P Jezeli tak to podaj adres jak skonfigurujesz to :P

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0