Wątek przeniesiony 2020-03-12 11:04 z C# i .NET przez cerrato.

Aplikacja na androida 6.0

Odpowiedz Nowy wątek
2020-03-12 10:33

Rejestracja: 2 miesiące temu

Ostatnio: 2 tygodnie temu

0

Che zrobić aplikację na androida 6.0. Podczas tworzenia projetku w VS2019 domyślnie wybierana jest minimalna wersja androida 5.0 a ta preferowana 9.0. Na telefonie z androidem 9.0 aplikacja działa bez problemu, natomiast na androidzie 6.0 uruchomi się i "wisi". Po około pół minuty jest komunikat że aplikacja nie odpowiada i koniec. Jeżeli zmniejsze ta preferowana wersje do 8.1 to wszystko się kompiluje, natomiast gdy zmniejszę naprzykład do 8.0 to jest error że minimalna wersja to 8.1.

Dlaczego aplikacja nie działa mimo że minimalna wersja jest 5.0?

"Target Android version" - Jerry99 2020-03-13 10:48

Pozostało 580 znaków

2020-03-13 00:01
Moderator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 32 minuty temu

1

Wydaje mi się (wydaje, nie mam jak sprawdzić), że Windows Virtualization Platform nie działa bez Hyper-V, stąd twój emulator nie jest wspomagany sprzętowo i dlatego ma żałosną wydajność.

Sprawdź uruchamiając go ręcznie:

"c:\Program Files (x86)\Android\android-sdk\emulator\emulator.exe" -avd <nazwa avd> -partition-size 512 -feature WindowsHypervisorPlatform

Gdzie zamiast <nazwa avd> musisz podać nazwę swojego AVD, możesz je uzyskać komendą "c:\Program Files (x86)\Android\android-sdk\emulator\emulator.exe" -list-avds.

Jeżeli w logach dostaniesz coś w stylu:

Windows Hypervisor Platform accelerator is operational

To dobrze ;) Jeśli nie - nie masz Hyper-V, więc możesz śmiało doinstalować HAXM (jeśli masz procesor Intela). Oczywiście nie rozwiązuje to Twojego problemu, ale przynajmniej może uda się wyśledzić jak już poprawnie uruchomisz emulator.

edytowany 1x, ostatnio: Ktos, 2020-03-13 00:05

Pozostało 580 znaków

2020-03-13 08:49

Rejestracja: 2 miesiące temu

Ostatnio: 2 tygodnie temu

0

Pojawiło się "Windows Hypervisor Platform accelerator is operational" oraz emulator uruchomił się w 2 sek i działa bardzo płynnie. Czy jest możliwość aby ta komende zaimplementować do VS2019?

edytowany 1x, ostatnio: Jerry99, 2020-03-13 08:51

Pozostało 580 znaków

2020-03-13 09:12

Rejestracja: 6 miesięcy temu

Ostatnio: 27 minut temu

1

Po co? Jak emulator jest uruchomiony, to VisualStudio powinien już go widzieć

Pozostało 580 znaków

2020-03-13 10:34

Rejestracja: 2 miesiące temu

Ostatnio: 2 tygodnie temu

0

Dostałem taki error przy próbie uruchomienia aplikacji na emulatorze 9.0 x86

Error ADB0020: Android ABI mismatch. You are deploying an app supporting 'armeabi-v7a;arm64-v8a' ABIs to an incompatible device of ABI 'x86'. You should either create an emulator matching one of your app's ABIs or add 'x86' to the list of ABIs your app builds for.

W zakładce build mam ustawiony dowolny procesor.

Pozostało 580 znaków

2020-03-13 10:46
Moderator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 32 minuty temu

0

Nie w tym miejscu.

screenshot-20200313104638.png

Pozostało 580 znaków

2020-03-13 11:41

Rejestracja: 2 miesiące temu

Ostatnio: 2 tygodnie temu

0

Ja już nie wiem o co chodzi... W emulatorze działa bez problemu zarówno na 9.0 jak i 6.0. Na Alcatelu Pixi 4 z androidem 6.0 nie działa, a na dwóch telefonach huawei P8 lite z androidem 6.0 na jednym nie działa a na drugim działa bez problemu...

Pozostało 580 znaków

2020-03-18 23:30

Rejestracja: 2 miesiące temu

Ostatnio: 2 tygodnie temu

0

Udało mi się dojść do tego ze aplikacja nie działa na podanych telefonach tylko jeśli maja uruchomione Wi-Fi oraz jeśli w aplikaji jest ta linia :

Socket s = myList.AcceptSocket();

Jest to bardzo dziwne ponieważ ta linia kodu jest wykonywana dopiero po kliknięciu przycisku a aplikacja wisi już przed klikaniem czegokolwiek. Jeśli WiFi jest wyłaczone to aplikacja nie wisi.

edytowany 1x, ostatnio: Jerry99, 2020-03-18 23:31

Pozostało 580 znaków

2020-03-19 10:39

Rejestracja: 6 miesięcy temu

Ostatnio: 27 minut temu

0

No już tyle razy ci było mówione, żebyś zobaczył logcat ze zwisu. Ty nie chcesz albo nie umiesz, więc nie ruszysz z miejsca. Logi są generowane cały czas, jeśli przerasta cię korzystanie z logcata, to w ogóle daruj sobie programowanie na Androida, bo nic nie osiągniesz.

Biorąc pod uwagę tylko to, co raczyłeś napisać do tej pory, mogę jedynie doradzić porzucenie Xamarina i pisanie natywnie w Kotlinie/Javie, ewentualnie we Flutterze i problem zniknie. Czy możesz coś zrobić w twojej obecnej sytuacji, tego ci nikt nie powie, bo nie raczyłeś pobrać logów urządzenia. Czego więc tu oczekujesz?

edytowany 2x, ostatnio: Meini, 2020-03-19 10:43

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0