Wątek przeniesiony 2020-03-12 11:04 z C# i .NET przez cerrato.

Aplikacja na androida 6.0

Odpowiedz Nowy wątek
2020-03-12 10:33

Rejestracja: 2 miesiące temu

Ostatnio: 2 tygodnie temu

0

Che zrobić aplikację na androida 6.0. Podczas tworzenia projetku w VS2019 domyślnie wybierana jest minimalna wersja androida 5.0 a ta preferowana 9.0. Na telefonie z androidem 9.0 aplikacja działa bez problemu, natomiast na androidzie 6.0 uruchomi się i "wisi". Po około pół minuty jest komunikat że aplikacja nie odpowiada i koniec. Jeżeli zmniejsze ta preferowana wersje do 8.1 to wszystko się kompiluje, natomiast gdy zmniejszę naprzykład do 8.0 to jest error że minimalna wersja to 8.1.

Dlaczego aplikacja nie działa mimo że minimalna wersja jest 5.0?

"Target Android version" - Jerry99 2020-03-13 10:48

Pozostało 580 znaków

2020-03-12 10:38

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 45 sekund temu

0

A jak na emulatorze z odpowiednią wersją systemu?

Pozostało 580 znaków

2020-03-12 10:41

Rejestracja: 2 miesiące temu

Ostatnio: 2 tygodnie temu

0

Emulator u mnie działa tragicznie nie mogę go praktycznie uruchomić. uruchamia się 5-10 min i strasznie laguje. Wszystko muszę testować niestety na telefonie co jest kłopotliwe ale trwa dużo szybciej niż ten nieszczęsny emulator :/

Pozostało 580 znaków

2020-03-12 10:50

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 45 sekund temu

1

Musisz złapać, na czym ci się tnie ta aplikacja. Możesz spróbować przy pomocy loga to zrobić: https://developer.android.com/studio/debug/am-logcat

Pozostało 580 znaków

2020-03-12 10:54

Rejestracja: 2 miesiące temu

Ostatnio: 2 tygodnie temu

0

Raczej w aplikacji nie ma co sprawdzać bo aplikacja zawiera tylko jeden przycisk i dopiero po kliknięciu wykonuje się kilka operacji. A aplikacja wisi od samego uruchomienia, nie da się nawet kliknac przycisku

Pozostało 580 znaków

2020-03-12 10:55

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 45 sekund temu

0

Aplikacja wymaga jakichś dostępów? Możesz też sprawdzić crash loga: https://stackoverflow.com/que[...]to-find-android-crash-history

edytowany 1x, ostatnio: Tomek Pycia, 2020-03-12 10:57

Pozostało 580 znaków

2020-03-12 10:57

Rejestracja: 2 miesiące temu

Ostatnio: 2 tygodnie temu

0

Jedynie do smsów ale to dopiero po kliknięciu przycisku. Nawet zaznaczyłem już wszystkie możliwe uprawnienia w VS i telefonie i cały czas wisi.

Pozostało 580 znaków

2020-03-12 13:15

Rejestracja: 6 miesięcy temu

Ostatnio: 1 godzina temu

0

Aplikacja powinna działać. Zobacz logi (logcat), ale jeśli to tylko hello world, który nic nie robi, to może być bug w Xamarinie, na który nic nie poradzisz. Upewnij się, że masz najnowszą wersję Xamarina i wszystkich wtyczek.

Xamarin to nie jest stabilny produkt i warto mieć to na uwadze. Ale bez logów to tylko wróżenie z fusów, pokaż logi z tego zwisu, to może coś się wyjaśni.

Pozostało 580 znaków

2020-03-12 18:56

Rejestracja: 2 miesiące temu

Ostatnio: 2 tygodnie temu

0

Nie jestem chyba w stanie pobrać żadnych logów, w telefonie nic nie ma, a nawet nie mogę stworzyć emulatora z 6.0. Cały czas się kręci "Creating..." i tak 2h ponad. Dlaczego w moim przypadku ten emulator tak tragicznie działa, czy to tak u wszystkich? Sa jakies inne emulatory nie od microsoftu?

edytowany 2x, ostatnio: Jerry99, 2020-03-12 18:57

Pozostało 580 znaków

2020-03-12 19:11
Moderator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 11 minut temu

0

Dlaczego w moim przypadku ten emulator tak tragicznie działa, czy to tak u wszystkich? Sa jakies inne emulatory nie od microsoftu?

Emulatory, które instalujesz z Xamarinem to normalne emulatory Androida od Google, a nie jakieś od Microsoftu. Którego używasz (Intel Atom, x86-64, Google Play aktywne?)? Masz sprzętową wirtualizację? Masz Windows 10 z Hyper-V aktywnym? Masz doinstalowany HAXM albo aktywne Windows Virtualization Platform?

Emulator działa dość słabo, ale nie jest aż tak tragicznie jak piszesz.

Pozostało 580 znaków

2020-03-12 19:59

Rejestracja: 2 miesiące temu

Ostatnio: 2 tygodnie temu

0

Mam sprzętowa wirtualizacje, uruchomiłem jeszcze Windows Virtualization Platform. Hyper-V nie mogę zainstalować do mam Win Home. A co do wersji to znalazłem coś takiego w logach kompilacji Component Intel x86 Atom System Image.

Uruchomiłem aplikacje na tym domyślnym emulatorze 9.0 i wyskoczył error a w logach (logcat) nic się nie pojawiło mimo że na telefonie z 9.0 aplikacja działa prawidłowo

Edit: Aplikacja działa na 7.1

edytowany 2x, ostatnio: Jerry99, 2020-03-12 20:12

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0