zrzut ekranu z filmu

Odpowiedz Nowy wątek
2004-06-01 19:22

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 3 minuty temu

0

mam media playera i wyświetlam film na combo box'ie, jak zrobić aby po kliknięciu na przycisk skopiowało się do schowka to co jest na combo boxie?? próbowałem zmienić procedurę z jakiegoś faq do robienia zrzutu ekranu jak print screen, ale nie wyszło, mogę prosić o kod??
wiem że aby coś dać do schowka trzeba wpisać

Clipboard.Assign(Image1.Picture);

najlpiej kod który do picture wsadza zrzut a potem do schowka.
z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozostało 580 znaków

2004-06-01 21:11

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Film na ComboBoxie? :|

var
 Can: TCanvas;
 B : TBitmap;
 //------------
begin
 { tworzenie zmiennej }
 Can := TCanvas.Create;
 { przechwycenie uchwytu ekrnau }
 Can.Handle := Handle;
 { tworzenie bitmapy }
 B := TBitmap.Create;
 B.Width := ComboBox.Width;
 B.Height := ComboBox.Height;
 B.Canvas.CopyRect(Rect(0, 0, SComboBox.Width, ComboBox.Height),
 Can, Rect (0, 0, ComboBox.Width, ComboBox.Height));
Clipboard.Assign(B);
End;

Pozostało 580 znaków

2004-06-02 16:57

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 3 minuty temu

0

cóż, ja mam go nazwanego displayer, nie pamiętam na czym, może na panelu, hmmm, na penelu na pewno się da, pewnie to nie na combo boxie, sprawdzę kod, dzięki ;)

Pozostało 580 znaków

2004-06-02 18:17

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Hm.. jeżeli mogę zapytać, to dlaczego do odtwarzania filmu używasz ComboBoxa.. :| Zazwyczaj do tego używa się klasy typu TPanel.. ComboBox po prostu się nie spisuje w tym zawodzie ;-)

Pozostało 580 znaków

2004-06-03 15:19

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 3 minuty temu

0

to nie działa i jest bardzo dziwne, dopóki jest program włączony, widać obrazek po wklejeniu, a jak program wyłącze, już go nie widać, nawet jak zapiszę, to bardzo dziwne, może jest inny sposób na zrzut ekranu z filmu??, najlpiej z pliku filmowego który jest odtwarzany, bo wtedy na każdej rozdzielczości snapshot będzie miał ten sam rozmiar.

Pozostało 580 znaków

2004-06-03 15:24

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 miesiące temu

0

u mnie sie podobnie dzieje
z tym ze pokazuje zrzut tylko w miejscu gdzie film jest wyswietlany
jednakze.... na torrym jest kilka kodow umozliwiajacych zachowanie tego co aktyalnie jest narysowane na formie (wiec i chyba klatek filmow tez), sprobuj


+1 post

Pozostało 580 znaków

2004-06-03 20:05

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

Hmmm, w faq o ile dobrze pamietam byl kod do robienia zrzutu ekranu, i tam Canvas, ktoremu musisz ustawic uchwyt:

Can.Handle := Displayer.Handle;

I gdzies bylo, chyba w bitmapce ustawialo sie width i height:

B.Width := Displayer.Width;
B.Height := Displayer.Height;

I jeszcze dalej w b.Canvas, 1

Screen.Width;

trzeba zamienic na Displayer.Width;

 i 1  <code class="delphi">Screen.Height;

na Displayer.Height;


 P.S. Nie jestem pewien ktore, poprobuj.

pozdrawiam
Snowak

Pozostało 580 znaków

2004-06-04 17:31

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 14 lat temu

0

Wiem w czym tkwi problem, ale nie wiem jak sobie z nim poradzić. Wyświetlając film (skompresowany np. w DIVX) kodeki dekompresujące go rysują film na nakładce. Jest to coś takiego jak drugi pulpit, przeznaczony tylko do wyświetlania multimediów. Wyświetlając film na formie, panelu, lub jeszcze innym obiekcie, nie jest on wyświetlany na nim, tylko na nakładce. Pobierana a jest tylko z komponentu jego pozycja i wielkość, bo przecież nie będzie rysowany film na całej nakładce tylko w danym komponencie. Robiąc screen ekranu potrzebny jest uchwyt pulpitu. Jednak pulpit to nie to samo co nakładka, dlatego w miejscu wyświetlanego filmu pojawia się czarny prostokąt. Aby zrobić screen z filmu, należy znać uchwyt nakładki wideo. Dalej sprawa jest prosta. Jak już wcześniej napisałem, niestety nie wiem jak pobrać uchwyt nakładki, a tym samym nie wiem jak zrobić screen z filmu. Jak ktoś będzie wiedział to niech da znać.


Masz o jednego wirusa więcej niż myślisz

Pozostało 580 znaków

2004-06-04 21:12

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 3 minuty temu

0

dzięki za taką odpowiedź, widzę, że ciebie też interesuje ten temat, hmmm, jak szukałem na googlach to prawie nic nie znalazłem, same puste linki i jeszcze jedno, że all player może robić snapshot'y, ale to all player, on jest chyba w C++, ale można się popytać tych gości od CinemaPlayer'a i BestPlayer'a, bo one są w Delphi, z jednym pisałem na maila więc może się uda, bo odpisywał :)

Pozostało 580 znaków

2004-06-04 22:21

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Możesz odtwarzać DSPackiem, on ma możliwość robienia screenów.

Pozostało 580 znaków

Pająkjebiedronkę
2006-12-10 17:37
Pająkjebiedronkę
0

A czy za pomocą DS Pack-a istnieje możliwość przechwycenia odtwarzania z innego programu/źródła i zrobienie mu screena? :-|

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0